Utorak, 4 kolovoza, 2020

Milijan Brkić radi Plenkoviću ‘o glavi’: Znate li s kime?

‘Znaš li Andreju, da ti Milijan Brkić radi o glavi’, navodno je uoči degradacije s mjesta političkog tajnika stranke Davor Ivo Stier rekao svojem šefu i premijeru Andreju Plenkoviću, na što je čelni čovjek hrvatske Vlade odgovorio kako sve to znade. Očito je iz toga da je Plenković svjestan niza oporbenih skupina iz HDZ-a koje mu rade o glavi, a ona u kojoj sudjeluje Brkić opasnija je od struje koju predvodi Stier.

Iako uživa simpatije velikog broja članstva, i premda mu se odnedavno priklonio i Miro Kovač, Stier u ovome času za sobom nema toliko snažnu stranačku mašineriju kojom bi rušio Plenkovića. Kada je o mašineriji i operativnim zahvatima riječ znade se naširoko i nadaleko kako je HDZ-ov prvijenac po tom pitanju Milijan Brkić, čovjek koji ni sa Stierom, ni s Plenkovićem pa ni s Kovačem nije na istoj valnoj duljini.

No, zato je s Brkićem na istoj valnoj duljini aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja zadnjih nekoliko mjeseci sve intenzivnije ratuje s premijerom. Nije tajna da Brkić i Plenković također nisu u dobrim odnosima te da ga je premijer prigrlio tek kratkoročno kako bi zadovoljio desnu struju svoje stranke, i to ponajviše zbog preferencijalnih glasova zahvaljujući kojima se Brkić domogao Sabora. Mjesecima se Plenković pokušava otarasiti Brkića, no to mu ne polazi za rukom jer Vaso, kako ga od milja zovu ratni prijatelji, ima više života nego li prosječan seoski mačak.

Vješt, lukav i uvijek korak ispred svih i ovog se puta pridružio predsjedničinoj struji. Namjera im je, tvrde dobro upućeni, doista se dugoročno obračunati s Plenkovićem za što čekaju pravi trenutak i traže taktiku. Jedna od opcija koja se u političkim krugovima spominje jest da doista Brkić preuzme vladajuću poziciju u HDZ-u i to već u rujnu, a da premijersku fotelju prepusti predsjednici. Da Plenković ima prostora za oprez svjedoči ranija Brkićeva biografija, jer nije nepoznanica da je po sličnom principu i preko svojih lobija Vaso iz politike eliminirao Karamarka.

Iako je njihov odnos djelovao kao čvrsto i neraskidivo prijateljstvo, Brkić se pred kraj Karamarkove ere od njega udaljio i tada počeo graditi paralelnu stranačku strukturu, jednako kao što to čini i sada. Teret stranačkog neuspjeha pao je tako isključivo na Karamarkova pleća, a Brkić je ostao zabilježen kao terenski igrač koji je sposoban mobilizirati članstvo.  Brkić je Karamarku uz potporu predsjednice zabio nož u leđa, a već tada šuškalo se kako on ima ambiciju zavladati HDZ-om. Kako mu to tada nije pošlo za rukom, ali i s obzirom na aktualna zbivanja u HDZ-u Brkić je po svemu sudeći odlučio igrati na sve i ništa, a u tome evidentno ima potporu žene koja je zahvaljujući njemu zavladala Hrvatskom kao predsjednica.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr
Komentari

Komentari