Srijeda, 22 siječnja, 2020

Mesić u Zagebu predstavlja knjigu Efraima Zuroffa koji je predsjednicu optužio za “prikrivanje ustaških zločina”

U 17 sati i 30 minuta, 9. travnja 2018. godine u Kino Europi će biti promocija knjige Efraima Zuroffa: Operacija posljednja nada u sklopu Festivala demokracije.

Efraim Zuroff, popularno zvan “lovac na naciste” predstavit će knjigu “Posljednja prilika – Potjera za nacističkim zločincima”, o kojoj će govoriti i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a razgovor će moderirati Sead Serdarević.

Efraim Zuroff je povjesničar i direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu. Gotovo četiri desetljeća u potrazi je za osumnjičenim nacističkim zločincima, od Australije i Islanda, do Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država. U Hrvatskoj je najpoznatiji po tome što više puta upozoravao na “oživljavanjeustaških emocija u Hrvatskoj”. Zuroff je jednom prilikom čak napao i premijera Izraela Benjamina Netanyahua jer u izjavi o Hrvatskoj tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića nije spomenuo genocid.

Napadi na Hasanbegovića

Zuroff je, između ostaloga, prije dvije godine podržao apel za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića uz riječi: “Nepojmljivo je kako netko tko podržava ili izražava nostalgiju za ustaškim pokretom uopće može biti ministar u vladi zemlje koja je članica Europske unije.”

Odgovarajući na ove optužbe za Al Jazeera tadašnji ministar Hasanbegovićpodsjetio je da je Zuroff osoba “koja je izrijekom negirala genocid u Srebrenici” te da on “nema moralno pravo biti arbitrom hrvatske politike ili odnosa u hrvatskoj politici ili javnom životu”, prenosi narod.hr

Zuroff pokušao intervenirati da se redatelju Sedlaru ne dodjeli nagrada u Zagrebu

Među metama napada Efraima Zuroffa bio je i ugledni hrvatski redatelj, Jakov Sedlar, kojega je Zuroff u travnju prošle godine optužio da u svojem filmu “Jasenovac-istina” želi “promijeniti povijest Nezavisne Države Hrvatske i zanijekati razmjere zločina počinjenih u Jasenovcu”. Tako se pridružio predstavnicima židovske i srpske manjine i antifašista u Hrvatskoj zatraživši da se redatelju Jakovu Sedlaru ne dodijeli Nagrada Grada Zagreba.

“Nikada, niti u jednome svome filmu ili javnom istupu, nisam poticao na mržnju, nikada nisam pokušao zatajiti bilo koji i bilo čiji zločin, nikada niti u jednoj primisli nisam rekao bilo što pozitivno o fašizmu. Fašizam (kao i komunizam) zla su koja samo bolestan čovjek može podržavati i promovirati”, rekao je tada Sedlar, poručivši da onima koji ga napadaju smeta iznošenje činjenice “da je taj logor nastavio svoje djelovanje i nakon 1945., samo u tom poratnom periodu nisu ubijale ustaše nego Titovi komunisti.”

Zlonamjerno interpretiranje predsjedničinih izjava u Argentini

Ove godine, 14. ožujka Effraim Zuroff uputio je pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je “izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu.”, što je prenio i srpski novinar Dušan Stojanović u svojem članku za Associated Press kojeg je kasnije prenijelo preko 20 svjetskih medija.

Komentari

Komentari