MEDIJI SU GA POGREŠNO PROZVALI ‘STARCEM’: Znate li koliko je godina u trenutku smrti imao nesretni Vukovarac Slavko?

Podijeli

Jedna od najpoznatijih ratnih fotografija srpskog fotografa Srđana Ilića jest ona na kojoj četnici odvode nesretnog Slavka Batika.

Dugo godina Vukovarci na njoj nisu prepoznali trgovca u Željezari jer je, spaljenog lica i kose, pogrbljen i sa štapom, izgledao poput starca. “Starac” Batik koji je iz podruma razrušene kuće odveden u nepoznatom pravcu i čije je ime od tada na popisu nestalih u Domovinskom ratu – u trenutku zarobljavanja imao je samo 48 godina.

Jedan od vojnika koji Slavka Batika odvodi u smrt jest Slobodan Raič kojem je sudac Nikola Bešenski dosudio 2,5 godine zatvora, a što je izazvalo zgražavanje javnosti koja je smatrala kako je riječ o preblagoj kazni.

Sudac Bešenski ovu je presudu pravdao činjenicom da Rajič “nije bio nečovječan prema Batiku, nego se ponio kao običan vojnik.”

Rajič je, inače, uhićen na graničnom prijelazu Ilok dok je putovao iz Srbije u posjet roditeljima u Negoslavce. On je nakon rata, živio u Novom Sadu gdje je radio kao taksist. Kaznu od 2,5 godine zatvora dočekao je s ironičnim osmijehom i odmahivanjem ruke.

Autor:S.V./Dnevno.hr
Komentari

Najnovije