Subota, 5 prosinca, 2020

MARCEL HOLJEVAC: HDZ je propao, samo im to još nitko nije rekao

Istraživanje CRO Barometra od 21. i 22. siječnja – po kojem se Škoro nametnuo kao jedina respektabilna politička opcija uz tradicionalne, etabilirane stranke HDZ i SDP, i po kojem HDZ gubi izbore od SDP-a, je ponovo potaklo debate: Škoro, HDZ, izdaja, doći će komunjare… Pa, moguće je da hoće.

Ali da razjasnimo odmah na početku, ni Škoro ni bilo koji drugi kandidat na izborima, desni ili lijevi, nema nikakvu moralnu obvezu spašavati HDZ od izbornog poraza, kad bi to i mogao. Jer loš rating HDZ-a je posljedica njihovih loših politika, ne Škorinih, ni Ružinih, ni Hasanbegovićevih, ni Petirkinih, ni bilo čijih. Loš izborni rejting HDZ-a apsolutno nema veze s ničim drugim osim s HDZ-om.

Dapače, čak ni vodeće mjesto SDP-a nema veze s politikama SDP-a, jer oni već dulje nisu na vlasti nigdje osim u propaloj Rijeci koja je pod mudrim vodstvom lidera poznatog kao “Obi va Konobi” spala sa prijeratnih 164.000 stanovnika na malo više od 110.000 i preuzela od Osijeka primat grada koji se nabrže prazni. Do te mjere da bi slogan “grad koji teče” trebalo izmijeniti u “grad koji otječe”. Vodeće mjesto SDP-a nije posljedica ni nekih dobrih poteza stranke, jer ih nema, novih imena, jer ih nema, ni lucidnih ponuđenih rješenja, jer ih nema. SDP samo reciklira ideologije 19. stoljeća i kombinira ih s masovnim pokretima 21. stoljeća uvezenim iz SAD. Prosječnog Hrvata to sve skupa i ne zanima previše, jer ima dosta svojih egzistencijalnih problema.

Vodeće mjesto SDP-a u anketama posljedica je zamaha koji je SDP dobio nakon što je Milanović ni kriv ni dužan pobijedio na predsjedničkim izborima, uglavnom zaslugom HDZ-a, koji se pravio da podržava Kolindu Grabar – Kitarović, i Kolinde Grabar – Kitarović, koja se pretvarala da joj je stalo do drugog mandata, i to dosta loše.

Kako je Plenković ubio HDZ

Dakle, blisko treće mjesto Škore i prvo mjesto SDP-a u anketama potvrđuje sve što sam u protekle tri godine pisao i prognozirao, a tiče se Plenkovićevog vođenja HDZ-a. Još kad je došao na vlast, prorekao sam da će on kratkoročno spasiti HDZ – ali dugoročno ga upropastiti. Uspio je postati Pupovčevo zlato i miljenik novinara Epehazije, kao i “Dragi Ivo” puno godina prije njega. Ivo zato jer je “detuđmanizirao”, uškopio HDZ, koji, smatrali su tada “liberali” u strahu od lustracije i otvaranja arhiva, nije više opasan za njih. Plenković zato jer je potpuno napustio politike Franje Tuđmana i pretvorio HDZ u tipičnu “cuckservative” stranku, stranku konzervativaca-kukavica, demokršćana samo po imenu, koji više gledaju hoće li im što zamjeriti srpski nacionalisti u Hrvatskoj ili loše kopije američkih “me too” pokreta, nego što od njih očekuju njihovi birači.

Birači su spremni oprostiti puno toga, ali ne i izdaju. Uspjeh HDZ-a unatoč brojnim promašajima i skandalima u prošlosti je bio posljedica toga što je ta stranka uvijek bila u stanju izmisliti ponovo samu sebe, promijeniti skoro sve a ostati ipak bar donekle vjerna sebi. Ovaj put su izdali sami sebe, i birače.

Usto, unatoč imageu rigidne i “desne” stranke, HDZ nikad prije Plenkovića nije bio vođen ovako diktatorski, autoritarno. Plenkovićeve metode su posve sjevernokorejske: On smjenjuje izabrane stranačke dužnosnike poput Hasanbegovića ili Milinovića, i zamjenjuje ih osobama za koje birači HDZ-a ne bi glasali ni ludi ni pijani. Štiti korumpirane dužnosnike ponekad i do zadnjeg daha, a do sad se morao odreći čak šest ministara, s Kujundžićem će to biti sedam.

On je sve svoje kredite potrošio, pa su ga zbog korupcijskih afera prestali štititi i režimski mediji, koji su ga štitili od afera jer je “sprječavao Orbanizaciju Hrvatske” (koja bi, je li, bila nešto loše, iako je Mađarska pod Orbanom do sad bila neusporedivo uspješnija od Hrvatske pod Milanovićem i kasnije Plenkovićem). A HDZ je poznat kao stranka koja lako odbacuje lidere i zamjenjuje ih novima kad se pokažu neuspješnima. Tako je, uostalom, Plenković i došao na Karamarkovo mjesto, a Karamarko na Kosoričino. HDZ je vodio autokratski i antidemokratski, čeličnom šakom u svilenoj rukavici, sve pod geslom da “briselizacija”  HDZ-a nema alternative, plašeći ljude populistima, ustašama, desničarima, i po potrebi komunjarama. Prodavali su bureke da je Škori žena srpkinja, a velikosrbin im sjedi u vladi. Optuživali su Škoru, koji je u SAD otišao još osamdesetih i vratio se sred rata u razoreni Osijek, da je “dezerter” a oni sami su rat proveli u Bruxellesu, zbrisavši kad se zapucalo: Plenković se vratio tek kad je postao predsjednik stranke, inače bi ostao tamo.

Kamo ide HDZ?

Dakle, HDZ s ovim vodstvom srlja u poraz na izborima, a mijenjati vodstvo u ovom trenutku nije oportuno. Tim više što su Stier i Kovač do sad kritizirali Plenkovića samo jednom svaka dva – tri mjeseca, a Penava bi se jedini mogao nametnuti kao lider ali on to ne želi. Prva dvojica, iskreno, baš nemaju nekih velikih liderskih kvaliteta niti karizme, no problem je dublji: Ako neka domoljubna, suverenistička strana i prevlada u HDZ-u, tko jamči da HDZ-ovci danas-sutra, kad taj postane nepopularan i kad se svi bace na njega kao što su na Karmarka, neće oportuno izabrati opet nekog Plenkovića? Nije problem samo Plenković, nego nevjerodostojnost cijele stranke kao takve. Zabili su nož u leđa Karamarku, pod Plenkovićem su se pretvorili u klijentelističku udrugu koju vezuju samo mutni poslovi, bez ikakve ideologije i ideje vodilje, pa tko im još može vjerovati?

Zato je Škoro, naročito nakon objave novih rezultata, sasvim sigurno novi narodni neprijatelj broj jedan, nova “stranka opasnih namjera”, ona koja predstavlja opasnost za režim i establišment. Uskoro ćemo možda doznati i da je kriv za gripu u Kini (Škorona virus) ili da je tijekom rata krao iz osječkog sirotišta. Sve je moguće.

No ono što najjasnije pokazuje koliko je potrebna promjena, radikalna promjena režima, a ne samo vladajuće stranke, je plasman ostalih stranaka. HNS ima 0,1 posto glasova, a vodi gotovo sva javna poduzeća?! To je HDZ-ov koalicijski partner! SDP-ovi partneri nisu ništa bolji, Beljak priča gluposti valjda da bi Bernardić i Milanović djelovali umjereni, a dobio bi jedan posto glasova: Nekad treću stranku u Hrvatskoj sveo je na razinu Pametnog i Dalije Orešković.

Desne stranke su do sad služile uglavnom zadovoljavanju liderskih ambicija svojih stranačkih čelnika i njihovih ego tripova, i imale su više vođa stranaka nego birača.  Sa Škorom se to, izgleda, počelo mijenjati i uspije li artikulirati svoj pokret mogao bi biti iznenađenje idućih izbora. Naime, anketa je dokaz da je on relativni uspjeh na predsjedničkim izborima uspio pretočiti u ozbiljan politički kapital. Svi ostali na desnoj strani su realno trenutno daleko iza, i logično bi bilo da se okupe oko njega, ljevica bi to uradila, no kako je hrvatska desnica uglavnom sajam taštine nije sigurno da će se to dogoditi.

No čak i da se ne dogodi, ostaje činjenica da će HDZ teško ikad više ponovo zauzeti prostor desno od centra, a još teže će oteti SDP-u birače centra i ljevice. Plenkovićev zaokret je rezultirao upravo onim što sam predvidio kad je, umjesto da ode na nove izbore nakon izbacivanja Mosta, koje bi sigurno dobio, radije išao preslagivati vladu s kusima i repatima, pa i strankama i ljudima koje prosječan birač HDZ-a ne bi dirao ni štapom – dugoročnim gubitkom bilo kakvog koalicijskog kapaciteta, što mu je prije bila glavna snaga, i gubitkom upravo onog vjernog jezgra birača koje mu je jamčilo pobjede na izborima, a ostali su mu samo uhljebi. A njih je puno, ali ne i dovoljno.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠPANJOLAC NIJE MOGAO VJEROVATI KAD JE VIDIO ŠTO HRVATI RADE: Snimio nevjerojatne scene prije utakmice i naklonio se našim navijačima
>>> OPREZ: Dala kćer u autoškolu, uslijedio šok – Ovo bi se lako moglo dogoditi i vama!
>>> Norveški kapetan nekorektnom izjavom okomio se na mladog hrvatskog igrača
>>> Preminuo otac Tomislava Karamarka: ‘Na Križnom putu prošao je nezamislive strahote’
Komentari

Komentari