Srijeda, 2 prosinca, 2020

Majka ubijenog branitelja s Ovčare: ‘Rekao je: Ako će svi otići, tko će braniti Hrvatsku? Moj Dado je otišao i više se nije vratio’

U Točki na tjedan N1 televizije majka poginulog branitelja Barica Spudić govorila je o potrazi za nestalim žrtvama Domovinskog rata.

Pavao Dado Spudić ubijen je na Ovčari i njegova majka tražila ga je sedam godina.

“Do zadnjeg trenutka smo se sve mi majke nadale da su živi. To nas je držalo dok nije otvorena Ovčara. Imala sam osjećaj, gledala sam na Šalatu, javljeno je mojima da su tijela stigla na patologiju. On se zvao Pavao, a zvali smo Da dado. Ja sam rekla -Dadiću, vratio si mi se doma”, rekla je Spudić.

Iako je njen sin identificiran, Spudić kaže da je još uvijek članica udruge Vukovarske majke: “Dok smo žive bit ćemo uz njih u traženju supruga, sinova, očeva braće. Nas pet je bilo, četiri Vukovarke i ja iz Zagreba koje smo odmah nakon pada Vukovara tražile po institucijama što se dogodilo. Još uvijek se nalazimo”.

Kaže da tvrdnja da vrijeme liječi rane nije istinita. “Više puta vas zaboli kad netko kaže da vrijeme liječi rane. Vi vaše dijete ne možete zaboraviti, nikoga iz obitelji tko je bio jako dobar. Meni je suprug umro, nije mogao to podnijeti, dobili smo samo zubalo od sina. Imala sam tragediju jednu za drugim. Ne mogu nikako zaboraviti dijete… On je živ, s njim razgovaram o lijepim stvarima, na groblju. Razgovaram, ali odgovora nema. Teško mi je danas za one majke, supruge, koje nemaju gdje zapaliti svijeću. Imale smo Zid boli, jako mi je žao svih majki. Ja sam već Vukovarka postala. Želja mi je da nađu svoje”, rekla je majka branitelja.

Istaknula je da su vrata hrvatskih institucija majkama uvijek bila otvorena te da je bila na suđenjima u Beogradu te da se zločinci nisu kajali.

Sina je zadnji puta vidjela ranjenog u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici, ali da je ubrzo nakon toga otišao u Vukovar.

“Često se znao javiti na radio, 14.11. se javio i rekao da je kroz par dana doma. Živjela sam u nadi da će doći doma. Bojao se jer bih reagirala drugačije. Moj suprug mu je rekao – rat nije film. A on je rekao – Ako će svi otići, tko će braniti Hrvatsku, hoćemo svoju domovinu. Tako je moj Dado otišao i nije mi se vratio”, rekla je Spudić


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> BORNA (10) JE NA VIJESTIMA ČUO PRIČU O VUKOVARU… A onda je napisao ovo!
>>> Lockdown će imati jednu prednost za Hrvatsku? Na pomolu je nevjerojatan scenarij…
>>> PREPORUKE LIJEČNIKA: U slučaju zaraze koronavirusom ove lijekove biste trebali imati u svom domu
>>> Bill Gates ismijao ljude koji ne nose maske: ‘Što su ovi koji ne nose maske nudisti?’
>>> SKANDALOZAN KOMENTAR JOVIĆA: Dr. sc. Havel – ‘Kao zaposlenik FPZG-a izražavam gađenje’
Komentari

Komentari