Utorak, 7 travnja, 2020

MA KAKAV PLENKOVIĆ? Hrvatskom upravo vlada premijer iz sjene, njegovo ime jako vam je poznato

Prije nekoliko mjeseci u jednom od svojih javnih nastupa zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić najavio da bi se ponovno mogao upustiti u utrku za predsjednika države. Premda su mnogi tu njegovu izjavu propustili pa i ignorirali čini se kako Bandić koji u Saboru broji sve više zastupnika u svojemu Klubu polako, ali sigurno gradi put baš za tu utrku u kojoj je uostalom već sudjelovao. Nedavno je tako profitirao kod djela javnosti, nakon što je zatražio da svi učenici u Hrvatskoj dobiju besplatne udžbenike.

Bandić gradi i radi sa svih strana, a ujedno u političkim se krugovima šuška da je on zbog utjecaja kojeg posjeduje u Saboru premijer iz sjene, te da Plenković sve češće igra po njegovim pravilima, što nije nimalo lak zadatak. Ono što sasvim sigurno nije lako Plenkovićeva je uloga u Vladi, jer se svako malo stječe dojam da je ucijenjen od nekoga. S jedne strane, pred njim se nerijetko nađu zahtjevi Milorada Pupovca i predstavnika manjina, s druge strane tu su zahtjevi HNS-a i drugih sitnih koalicijskih partnera, a s treće pak strane Bandić i njegovi veliki apetiti, dodaju li se tome i sukobi kojima svako malo u HDZ-ovim redovima svjedočimo može se konstatirati kako Plenkoviću uistinu nije lako.

U toj ne odveć lakoj ulozi, premijeru teško pada i posljednji zahtjev s kojim Bandić javno maše posljednjih tjedana, riječ je o 300 milijuna kuna roditeljske naknade za roditelje troje i više djece, koja bi se prema želji šefa metropole trebala isplaćivati iz državne, a ne iz gradske blagajne. Zahtjev je to kojim Bandić kani poentirati u očima javnosti, a vjetar u leđa svakako mu daje sve veći broj prebjega u njegovu stranku. Zagrebačkom gradonačelniku cilj je naime da se njegov plan primjenjuje na razini cijele države, a ne samo u Zagrebu, a sve to prezentira i kao demografsku mjeru. No, pitanje je li to uistinu demografska mjera, ili kao što tvrdi dio stručnjaka rotiranje u istom krugu, koji ne daje konkretne i opipljive rezultate.

Ono što je u kontekstu ove priče vrijedno spomenuti jest da u Hrvatskoj ima gotovo 90 tisuća obitelji s troje djece, njih gotovo 20 tisuća ima četvero i petero djece, a 98 je obitelji s desetero i više djece, što je tek dio brojki. A gdje su velike brojke tu su i potencijalni birači, zna to Bandić vrlo dobro pa sada pritišće Plenkovića da pritisne ministra Marića da se iznađe dodatnih 60 milijuna kuna za roditelje odgojitelje, što je status kojega roditelji imaju do 15 godine djeteta. Danas tu mjeru koristi oko 3500 majki i 450 očeva.

No, da Bandićeva ideja neće proći olako te da bi mogla rezultirati novim sukobima u aktualnoj vladajućoj garnituri može se iščitati iz poruka ministrice za demografiju i obitelj Nade Murganić koja je rekla kako bi bilo dobro da Bandić predstavi učinke te mjere na Grad Zagreb, budući da se radi o financijski teškoj i nadasve ozbiljnoj mjeri. Na pitanje radi li se o populističkom potezu zagrebačkog gradonačelnika Murganić je kazala kako ona “nikada to tako ne kritizira”.

Bilo kako bilo, dok u Vladi promišljaju Bandić dela i skuplja poene pa stoga ne čudi da je doista i postao onim koji upravlja Plenkovićem te se kao takav s razlogom i naziva premijerom iz sjene.

Autor: Iva Međugorac


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> BERNARDIĆ SE KONAČNO SJETIO: Ovaj kandidat srušiti će Kolindu

>>> Najveća britanska obitelj: Majka 21 djeteta šokirala javnost ovom činjenicom

>>> Carl Bildt naljutio Bošnjake, objavio fotografiju Sarajeva koje je razbjesnila muslimane

>>> TIMOTHY LESS: Republika Srpska će se odvojiti od BiH

Komentari

Komentari