Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

LOGIKA OTKRILA MOGUĆU MULJAŽU: Država bi mogla biti oštećena za milijune

Vlada je u četvrtak 30. kolovoza na sjednici dala suglasnost da se na teret državnog proračuna u razdoblju od 2019. do 2028. godine preuzme obveza za sklapanje ugovora za nabavu izrade, najma i održavanja 3000 balističkih zaštitnih prsluka za policajce u ukupnom iznosu od 53,9 milijuna kuna, godišnje po 5,39 milijuna kuna.

“Ovim se ugovorom rješava jedan od gorućih problema MUP-a”, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zanimljivo je da MUP plaća jednu pancirku po cijeni od 18 000 kuna, dok je s druge strane grad u SAD-u, konkretno New York 2015. godine nabavu 12 000 pancirki i 20 000 kaciga platio oko 47 milijuna kuna, odnosno oko 3850 kuna po jednoj pancirki.

U SAD-u tako nabava četiri puta veće količine pancirki uz 20 000 kaciga košta manje novca nego li Hrvatsku upravo naručena količina 3000 pancirki.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pravda ovakvu nabavu pancirki napadom na policajce, pa navodi 1773 napada pri čemu su tri poginula u posljednjih 10 godina, no pritom nije spomenuto koliki je broj napada i smrtnih slučajeva rezultat obračuna s vatrenim oružjem.

S druge strane, u New Yorku je samo 2015. godine poginulo 2 policajaca na dužnosti od ozljeda zadobivenih u obračunu s vatrenim oružjem, te vrijedi spomenuti da je iduće godine nakon nabave više od tri puta jeftinijih pancirki nego li Hrvatska, broj poginulih policajaca na dužnosti smanjen s 25 na 7 od čega je tek jedan policajac stradao od zadobivenih rana u obračunu s vatrenim oružjem.

Božinović – Od savjetnika u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu do predstojnika Mesićevog Ureda

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović karijeru započinje 1987. kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske dok tri godine kasnije sjeda na mjesto predsjednika Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH.

Godine 1994. postaje viši savjetnik u Odjelu za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova RH, nakon čega postaje savjetnikom u hrvatskim veleposlanstvima u Bugarskoj (1994.) i Bosni i Hercegovini (1996).

Kada su krajem devedesetih počele političke borbe unutar HDZ-a i institucija za političko nasljeđe Franje Tuđmana, Mate Granić je, bez znanja ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, imenovao Davora Božinovića za pomoćnika ministra i šefa Sedme uprave. Božinović, međutim, nije odlazio na kolegije HIS-a, a vršitelj dužnosti šefa Sedme uprave postaje Saša Perković, sin Josipa Perkovića.

Božinović je 2002. godine postao veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, da bi ga hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u veljači 2004. imenovao novim predstojnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Na inicijativu Jadranke Kosor, Andrej Plenković i Davor Božinović učlanili su se 2011. u HDZ, te nekoliko godina kasnije, Plenković postaje predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade u kojoj Božinović obnaša dužnost ministra unutarnjih poslova. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> SVE JE VEĆ RIJEŠENO, DRAGI ĆOSIĆU IZVANREDNI OTKAZ!? Ljudi ne mogu vjerovati što je napravio, procurili novi detalji

>>> Policija u Njemačkoj moli pomoć građana: Poznajete li muškarca s fotografije

>>> EMIGRACIJA ULAŽE U HRVATSKU: Jedan od najbogatijih Hrvata kupio još jednu Hrvatsku kompaniju

Komentari

Komentari