Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Legendarni hrvatski pilot prisjetio se jedne od najtajnijih akcija u Domovinskom ratu

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, pilot Danijel Borović, koji je u veljači 1992. godine preletio vojnim zrakoplovom JNA iz Bihaća u Hrvatsku i stavio joj na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG -21, posjetio je u petak Split, gdje ga je primio gradonačelnik Andro Krstulović Opara

U Splitu je Borović, prvi put nakon 27 godina, posjetio obitelj Babić, koja je 1992. njegovoj supruzi i tada petogodišnjem sinu pružila dvodnevno gostoprimstvo nakon što su za vrijeme “jedne od najtajnijih i najspektakularnijih akcija u Domovinskom ratu premješteni iz Bihaća u Split,” kaže se u priopćenju iz Ureda splitskog gradonačelnika.

Na prijemu u toj prigodi, gradonačelnik Krstulović Opara je rekao kako Borovićeva akcija preleta u Hrvatsku zaslužuje da se o njoj napravi dokumentarni film.

“Čuo sam puno ratnih priča, ali ova Vaša je stvarno iznimna i zaslužila bi da se o njoj napravi makar dokumentarni film. Da smo u Americi, Vaša priča bi već bila filmski hit,” kazao je gradonačelnik nakon što su mu supružnici Borović ispričali što se sve događalo tijekom Danijelove zrakoplovne akcije i paralelnog prebacivanja tajnim putevima Snježane i maloga Vanje od Bihaća do Splita.

Borović je istaknuo kako bi teško obavio taj zadatak preleta u Hrvatsku da mu obitelj nije bila zbrinuta. “Da toga nije bilo Hrvatska ne bi dobila svoj prvi borbeni lovac, a time bi bio upitan i nastanak naše borbene eskadrile u vrijeme kad smo se borili za opstanak. Uz Split je vezan i kolega pilot Ivica Ivandić koji je iste godine na splitski aerodrom preletio avionom,” prisjetio se Borović u razgovoru sa splitskim gradonačelnikom.

Prije 27 godina, 4. veljače 1992., pilot tadašnje JNA Borović, preletio je iz podzemnog aerodroma Željava s MiG-om 21 u pulsku zračnu luku, čime je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) dobilo prvi borbeni avion. Taj događaj označio je početak ustroja eskadrile lovaca u HRZ-u. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Borović je preuzeo zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ČAK JE I INDEX PRIZNAO: Nakon što je prozvao Hrvate na TV-u, legendarni zvezdaš zapjevao četničke pjesme
>>> MEDIJI GA SLAVE A: Šaban Bodrio srpsku gardu, živio u Titovom stanu, družio se s Arkanom…
>>> Diplomat u oproštajnom pismu glavnom tajniku UN-a napisao: Komšić se osvećuje Hrvatima
>>> (VIDEO) POGLEDAJTE OVO: Starac u Split podivljao kada je ugledao Hrvatsku zastavu, vikao “Ustaše. Ustaše dolaze”
Komentari

Komentari