Utorak, 22 rujna, 2020

Koprivničanka osuđena jer nije cijepila dijete!

Kristina (35) iz okolice Koprivnice proglašena je krivom i kažnjena s 300 kuna jer svoje trogodišnje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti, premda je to zakonska obveza.

Inspektorica koja je obavila nadzor u pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici ustanovila je kako dijete nije cijepljeno protiv nijedne zarazne bolesti.

Dijete je, kaže, trebalo “cijepljeno protiv bolesti izazvanih haemophilius influenze tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života”.

Majka Kristina na sudu se branila kako je “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima”.

“Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete. U Hrvatskoj nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio”, upozorila je majka.

No, prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odbio je njezinu obranu kao neosnovanu. “Okrivljenica, kao niti bilo koji drugi roditelj, nije u mogućnosti određivati i procjenjivati kad će se njeno dijete cijepiti, a obzirom da je program cijepljenja djece u Hrvaskoj isti za sve. Sud smatra i da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija smanjuje značajno”, zaključuje sutkinja Dubravka Končar-Brodarić.

Slažete li se s presudom?

Komentari

Komentari