Utorak, 11 kolovoza, 2020

Kopaju joj jamu: Paprena zamka sprema se za Kolindu

Svjetsko prvenstvo u Rusiji, proputovanja po Hrvatskoj, posvajanje psa, sve su ovo indicije koje upućuju na to da aktualne šefica države Kolinda Grabar-Kitarović polako, ali sigurno otpočinje kampanju za još jedan mandat na čelu države. S kampanjom, i bez nje u javnom se prostoru sve intenzivnije progovara o predsjedničkim izborima, a baš se s ovom temom nameće mnoštvo pitanja, na koja se za sada ne nudi konkretan odgovor. Nepoznanica je prije svega hoće li se predsjednica uopće upustiti u utrku za još jedan mandat, a osim toga nije poznato hoće li u toj utrci imati potporu HDZ-a, i premijera Andreja Plenkovića. Kako se može čuti iz izvora bliskih predsjednici, ona svoju konačnu odluku još uvijek razmatra, a ima li namjeru još pet godina ravnati državom javnosti će otkriti nakon europskih izbora, koji bi se trebali održati u svibnju. Ono što u priči oko predsjendičkih izbora dodatno intrigira jest to što za sada nije poznato tko su potencijalni predsjedničini protukandidati, stoga je zapravo strpljenje s kojim se naoružala šefica države odraz mudrosti i strategije kojom se i ona sama, baš poput svih ostalih koji vrebaju njenu fotelju kani služiti. Donedavno se tako u kontekstu onih koji predstavljaju ozbiljnu opasnost za predsjednicu spominjao Zoran Milanović koji se navodno s partnerima konzultira oko šansi za osvajanje predsjedničkog mandata, a dobro upućeni izvori tvrde kako je bivši premijer spreman sačekati odluku aktualne predsjednice pa tek onda javnosti obznaniti svoje planove, iako je sve dalje od toga da se vrati na političku scenu, jer si poraz ne smije dopustiti. ”Moguće je da se opet kandidiram na predsjedničkim izborima”, poručio je u nedavnom intervjuu za Globus aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodajući da će u tome slučaju ta bitka biti ona za svaki glas.

”Ako se ne kandidiram, neće biti predsjednika bez podrške Milana Bandića. A ja ću uvijek raditi ono što od mene traže ljudi”, konstatirao je, naglašavajući da je spreman prihvatiti svaku funkciju koju mu hrvatski građani dodjele na poštenim izborima. U javnom se prostoru do sada neslužbeno spominjalo mnoštvo imena, a govorilo se i kako pojedinci već okupljaju timove i prikupljaju financijska sredstva ne bi li se suprostavili Grabar-Kitarović čiji je rejting prilično stabilan svo vrijeme otkako ravna državom.

Predsjednica je svjesna da gubitak izbora, ujedno znači i kraj političke karijere, a da će uistinu morati zapeti svjedoči sve veći broj ozbiljnih potencijalnih imena, i to ne samo onih s ljevice. Jedan od onih koji razmišljaju o kandidaturi je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Javna je tajna da se ovaj dvojac ne simaptizira previše, štoviše, kako je nedavno i sam priznao osječki gradonačelnik Ivica Vrkić on je bio taj kojega je Karamarko nagovarao da se kandidira za predsjednika. Aktualna predsjednica, ove se funkcije domogla zahvaljujući Milijanu Brkiću i njegovom lobiranju jer za Karamarka ona nije bila u planu, no spletom okolnosti na to je bio promiran pristati. Sam Karamarko nedavno je najavljivao svoj povratak u političke vode, ne otkrivajući na koji način to kani učiniti budući da je njegov povratak na čelo stranke i u vrh iste nemoguće očekivati.

Ostaje mu stoga tek predsjednička fotelja, a priča se kako Karamarko ozbiljno vjeruje da može pobjediti šeficu države. U utrku za predsjednika mogao bi i Zlatko Hasanbegović, a kao jedan od ozbiljnih kandidata spominje se sudac Mislav Kolakušić

Kao kandidat za predsjednika spominje se Sinčić, što bi moglo biti od koristi aktualnoj predsjednici budući da je on već dokazao kako nema pretjeranih šansi. Šansi jednako tako nema niti Stipe Mesić, koji je kandidaturu najavio kao vic, a jednako tako u dobroj poziciji nije niti bivši predsjednik Ivo Josipović koji je neslavno odlepršao s političke pozornice. Tu je i sveprisutna Dalija Orešković, ali i Tonino Picula te Jozo Radoš kao kandidat Glasa. No, dakako sva ova imena, pa i ono predsjedničino, valja uzeti s rezervom sve dok se karte jasno ne poslože.

Autor:Iva Međugorac


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Sanadera novinari pitali od čega živi, evo što im je odgovorio

>>> NASILJE NA GRANICI: Migranti u Maljevcu gađali hrvatske policajce kamenjem

>>> Ovo je 200 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, provjerite je li i vaše među njima!

Komentari

Komentari