Petak, 5 lipnja, 2020

Kod ovog hrvatskog gradića dogodilo se “Ubojstvo u Orijent Expressu”, a sad imaju velike planove kako na tome zaraditi…

Najpoznatije ubojstvo iz pera kraljice krimića Agathe Christie, ono u romanu “Ubojstvo u Orient Expressu” iz 1934., dogodilo se u blizini naše Strizivojne i na tome, uz ostale adute i potencijale, temeljimo Strategiju razvoja turizma naše općine – poručuje to 85 godina nakon izdavanja spomenutog romana strizivojački načelnik, Josip Jakobović. Kao profesor hrvatskog jezika i književnosti, upravo on je tvorac ideje da na podudarnostima iz radnje filma i terena u blizini Strizivojne ta općina turistički poentira.

Hercule Poirot je u Orient Expressu i prepoznaje vrlo bliskog prijatelja. Zbog snijega su zaglavili na Balkanu, dvije noći nakon Istanbula. Iduće jutro Samuel Edward Ratchett nađen je izboden 12 puta nožem u svom kupeu. U vlaku je s Poirotom bilo 13 osoba koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, ali to se promijeni kada se otkrije pravi identitet ubijenog i većine ostalih u vlaku – sažetak je kultnog romana. Agathin neponovljivi detektiv belgijskog imena i brka, Poirot, i ostali akteri romana, koji je, počevši od 1974. ekraniziran četiri puta, vozili su se tim ušminkanim, slavnim vlakom od Istanbula i preko Slavonije; u dijelu romana gdje je vlak stao i gdje se dogodilo ubojstvo spominju se Vinkovci i Slavonski Brod.

– No prema opisu iz romana ispada da je to bilo upravo između Strizivojne i Mikanovaca, 15 – 20 minuta vožnje od Vinkovaca prema Brodu, a to je kod naše Strizivojne jer za vožnju od Vinkovaca do nas treba nekih 17 – 18 minuta. U opisu iz knjige spominje se i šuma, i ona je tu, tako da se sve slaže s opisom iz romana – kaže Jakobović.

Tako bi Strizivojna nakon punih 85 godina kaptalizirala mjesto ubojstva iz kultnog romana Agathe Christie.

– Tko prvi, njegova djevojka! – kaže Jakobović na naš upit hoće li i druga okolna mjesta, a kroz koje je Agathin Orient Express prolazio, isto to učiniti.

Strizivojna bi sadržajima koji bi dočarali radnju iz “Orienta” iskoristila i činjenicu da je tu poznata i važna željeznička točka – njezin željeznički kolodvor.

– Stoga ćemo se za realizaciju ideje obratiti i Hrvatskim željeznicama, Kolodvoru i tamošnjim ugostiteljima, i zajedno pokušati razviti turističku priču da je i Strizivojna dio romana Ahathe Christie, a kroz postavljanje opisnih tabli, fotografija, pa i preuređenjem jednog-dva vagona u stilu slavnog vlaka. Ove zime želimo sjesti za stol s HŽ-ovom upravom i Odsjekom za turizam i marketing i s njima napraviti strategiju utemeljenu na radnji iz romana – najavljuje Jakobović.

Preuređenje kolodvora

Zamišljeno je i preuređenje prostora u sklopu kolodvora u svojevrsni muzejski prostor tematski potpuno prilagođen kultnom “Ubojstvu…”, a to bi bilo sugerirano i kolodvorskim ugostiteljima. Inače, slavni je vlak kroz svoju povijest prometovao na više ruta, no najpozantija je ona Istanbul – Pariz.

Član Općinskog vijeća i član Radne skupine za izradu Strategije razvoja strizivojačkog turizma Hrvoje Glavačević kaže da bi poentiranje na štivu A. Christie, a o čemu je već bilo riječi na Radnoj skupini, bila odlična stvar.

– Mislim da realizacija te ideje ne bi zahtijevala ni velika sredstva – dodaje Glavačević. Jakobović potvrđuje da izaci ne bi bili veliki ni za Općinu, ni druge potencijalne strane. K tome, Strizivojna Srategijom želi provesti i projekt zdravstveno-rehabilitacijskog turizma kroz izletiše Brežnička, gradnju biciklističkih staza u Merolinu, a na višu razinu dići i svoju priču o najdužoj ulici u Hrvatskoj. Pokraj koje se svojevremeno provezao i Poirot.

Mađari u potrazi za lokacijama iz romana

– Mi smo već prošle godine imali grupu Mađara, obožavatelja filma “Ubojstvo u Orient Expressu”, koja je po opisu iz romana tražila mjesta, lokacije iz njegove radnje – ističe načelnik Josip Jakobović. Jer na Zapadu su mjesta na kojima su snimani kultni filmovi pretvorena u velike komercijalne priče koje imaju nepresušnu rijeku obožavatelja tih filmova te svega što se tiče njihove radnje, snimanja, likova, glumaca i dr.

Komentari

Komentari