Utorak, 2 lipnja, 2020

Kako je SDP napokon odabrao stranu u Domovinskom ratu

Suočeno s pojačanom dinamikom osipanja redova, vodstvo SDP-a jednodušno je zaključilo kako se dosadašnja taktika pokušaja njihova zbijanja rušenjem pojedinih ministara u Vladi pokazala neuspješnom.

Uvidjevši kako se ne mogu dogovoriti ni oko čega za što su, shvatili su da im jedino preostaje okupiti se oko nečeg protiv čega su. Svjestan bremena odgovornosti, predsjednik SDP-a Davor Bernardić je priredio tri opcije oko kojih će graditi saborsku interpelaciju i podastro ih na izbor nadležnom tijelu stranke koja se partijom zove. A tako se zvala i u doba kad se nije trebalo zamarati pluralizmom prijedloga, kao, uostalom, ni izborom vrste kruha, pa ni jogurta.

Nakon što je početno komešanje društva okupljenog u prostorijama SDP-a na Iblerovom trgu razbio kratkim uvodom, predsjedavajući Bernardić užurbano je krenuo iznositi prvi prijedlog. Odsječno, komesarskim glasom, pojasnio je da se njime predviđa zabrana nošenja žutih čizama, tog, kako je obrazložio, nekad simbola separatizma, a danas sirovog nacionalizma usmjerenog protiv manjina, dakle onih najslabijih i najnezaštićenijih. Uz to, te žute čizme su na neki način povezane s dva druga prijedloga o kojima će uskoro biti više riječi. I jedva da je okončao s žutim čizmama kad se dvoranom, isprva potiho, a potom sve glasnije, stao razlijegati jecaj kolegice Glasovac, koja je za ovu prigodu odjenula elegantnu odjevnu kreaciju, upotpunjenu čizmama žućkaste nijanse. Sva shrvana, smogla je tek snage kroz suze procijediti – Nemojte, drugovi, molim vas… Nisam,… šmrc, šmrc,… znala… Žamor u dvorani prouzročen slučajem Glasovac nije se još stišao, a predsjedavajući je, ne dajući se smesti, prešao na drugi prijedlog. Taj je predviđao zaštitu od onog abakusa kojeg su oko vrata vješali subverzivni elementi u Hrvatskim oružanim snagama, nazivajući ga krunicom. Osim očigledne klerofašističke dimenzije koju taj primitivni rekvizit sam po sebi nosi, radna komisija za opijum za narod nepobitno je utvrdila i kako se ta naprava sitnom preinakom može pretvoriti u praćku, a bilo kakvom obliku militarizma, energičan je stav SDP-a, u modernom društvu nema mjesta.

Napokon, Bernardić stade izlagati i treći prijedlog – da interpelaciju treba usmjeriti protiv pokliča koji u svojoj monstruoznoj naravi sadržava sve već spomenute “-izme”, ali i još neke postojeće, kao i one koji još nisu izmišljeni, a uz njih i druge pošasti našeg vremena poput “-fobija” – od ksenofobije do homofobije. Tiradu je zaključio glasno izrekavši te tri riječi koje lede krv u žilama… U prostoriji najprije nasta tajac… A potom je veći broj, čak i više od polovice nazočnih drugova i drugarica palo pokošeno k’o boške buhe. Kao da se u prostoriji pojavio medvjed pa su nastojali sačuvati život praveći se mrtvima. Nažalost, tom se metodom pasivnog otpora poslužio i visoki izvor koji nam je tik dovde ispričao priču. Za njezin smo nastavak morali kontaktirati nekog drugog, u čemu smo, kako potvrđuju redci što slijede, srećom i uspjeli.

Među onima koji su ostali na nogama isticao se Peđa Grbin. Nabacio je pozu i osmijeh plišanog medvjedića, zacijelo najvećeg te vrste na svijetu, misleći kako – ako je Grizli, ne će valjda na svoga. Ipak, za svaki je slučaj pjevušio u sebi melodiju Čavoglava. Nenad Stazić je u unezvijerenom pokušaju da žurno pronađe izlaz iz prostorije, sav u šoku stao teturati pravocrtno, a ne krivudavo, cik-cak, kako to obično čini. Užasnute očice Arsena Bauka su zaigrale kao fliper kuglice, dok mu je vilica tjerala zube na nezaustavljivi cvokot, podsjećajući na model kostura kakav se koristi za potrebe niskobudžetnih horor-komedija. Maras se po običaju ponio kao da je pao s Marsa, vješto skrivajući kako mu osjećaji naginju njegovim satelitima (Strah i Užas). Zamišljeno je prstima crtao po zraku nekakve kružiće, zupčanike, što li već, praveći se kako ništa ne primjećuje. Ipak, razmjere meteža najbolje je oslikavala situacija u prvom redu načičkanom vodećim partijskim kadrovima, napose stubokom različita reakcija Željka i Sabine (ne, nisu Komšići, mada nisu ni daleko). Duboko svjestan svega, a ponajviše toga da je za promjenu prezimena kasno, Željko Jovanović je počeo kameleonski mijenjati ten – u rasponu od Podolnjakovog do Šprajcovog. S druge strane, Sabina Glasovac je u maniri istaknute učenice koja je iznevjerila očekivanja učiteljice, lica priljubljenog uz nadlanice šaka položenih na stol, neutješno ridala proklinjući čas kad je odlučila obući te žućkaste čizmice, potpuno nesvjesna svega što se potom odigralo. Uz Sabinino gorko tuljenje sablasnu tišinu prekidala je tek škripa olovke kojom je Ranko Ostojić, tobože nezainteresirano, po rokovniku kolege iz suparničke frakcije šarao svastike… Predsjedavajućem Bernardiću jednostavno nije preostalo drugo nego opisani prizor protumačiti prihvaćanjem interpelacije utemeljene na trećem prijedlogu aklamacijom.

Uz izvješće braniteljice puka od njega samog, na što u SDP-u uvijek mogu računati, u predigru saborske rasprave ubačena je jedna lokalna partijska ćelija. Bjelovarski drugovi su zatražili promptno preimenovanje ulice nazvane po Juliju Makancu, ministru nastave (školstva) u Vladi NDH. Dijeleći sudbinu svih drugih ministara Vlade NDH koji su dopali antifašističkih šaka, Makanec nije preživio poraće Drugog svjetskog rata, što, znakovito, sa svim ministrima nacističke Njemačke nije bio slučaj. Ipak, po njemu nazvana ulica u širem središtu grada Zagreba nekako je preživjela 4-5 mandata gradske antifašističke vlasti, kao i ona u Bjelovaru. No, u očima bjelovarskih drugova Makancu očito ne ide u prilog ni što je početkom travnja ’41 sudjelovao u opsjedanju vojarni okupacijske jugoslavenske vojske u bjelovarskom kraju, slično kao što su to Hrvati činili i u rujnu ’91 boreći se za isto – vlastitu državu. Naposljetku, nije zgoreg podsjetiti i kako je zločinima nad hrvatskim seljacima u selima bjelovarskog kraja započeta spirala nasilja u Drugom svjetskom ratu, čiji prirodni povijesni nastavak predstavlja suludi teroristički čin majora JNA Tepića, izveden na istom području za rata devedesetih, a koji je počinitelju priskrbio laskavu titulu zadnjeg narodnog heroja komunističke Jugoslavije. Ne nedostaje, dakle, simbolike u izboru Makanca.

A kad je simbolika u pitanju, rasprava o interpelaciji SDP-a u Hrvatskom saboru pala je u zgodno vrijeme, taman negdje na 100-tu godišnjicu prve, Karađorđevićeve Jugoslavije, i 75-tu obljetnicu druge, one Titove. Teško je uopće zamisliti prikladniji trenutak za zabranu te tri riječi koje su nadahnule ljude koji su, svaki u svoje vrijeme, stvarali Hrvatsku, time ujedno rušeći njezine političke i logičke negacije – prvu, zatim i drugu Jugoslaviju. Samim time te su riječi toliko velike da ih ne možemo zapisati drukčije nego upravo takvim slovima – ZA DOM SPREMNI! Danas se, doduše, njihova značenja sjećaju ponajprije oni koji su se tim pozdravom pozdravljali, a činila je to uvjerljiva većina hrvatskih vojnika bez obzira kojoj postrojbi pripadali. Uz njih, sjećaju ih se i oni koji bi ih kući dočekivali. Oni koji takvih iskustava nemaju, nemaju se čega ni sjećati. Stoga takvima danas i ne zvuči tako neprirodno zahtjev za brisanjem nadahnuća onih kojih su povijest ispisali.

Osim zabrane pozdrava Za dom spremni Davor Bernardić traži i da se Domovinski rat očisti od svega ostalog vezanog uz NDH. No, tog ostalog za čišćenje ima poprilično… Ne zato jer je NDH bila fašistička, nego zato što je bila hrvatska. Od naziva rodova i formacija vojske, preko činova, sve do naziva oružja, dijelova oružja i druge vojne opreme. U hrvatskoj su se vojsci, kako onoj iz ’41’, tako i onoj iz ’91’, iz nekog razloga koristili hrvatski nazivi, a ne tuđinski, preuzeti što iz turskog, što iz francuskog jezika. Pjesme hrvatskog vojnika devedesetih, baš kao i one četrdesetih, izražavaju svevremensku čežnju Hrvata za slobodom Domovine, a ne veličaju strane im i neprirodne, vremenite ideologije. Nije slučajno ni što su hrvatskom narodu početkom devedesetih tako prirasli srcu grb i zastava s početnim bijelim poljem, ona koju je poljubio prvi hrvatski predsjednik prvi put prisegnuvši na tu dužnost, kao što nije slučajno ni da je Bernardićev neposredni partijski prethodnik te simbole počeo kazneno proganjati označavajući ih reliktom NDH.

Možda sve to čine okuraženi uspjesima u nekim područjima. Primjerice, za NDH je snimljen prvi hrvatski dugometražni igrani film na temu kulturnog doprinosa Hrvatskoj jednog asimiliranog pripadnika njemačke manjine (Ignaz Fuchs iliti Vatroslav Lisinski), što je onako baš šovinistički provociralo manjine. Štoviše, u njemu su, ništa manje šovinistički, glumili redom hrvatski glumci. Nasuprot tome, danas film kojeg novčano i logistički podupire Republika Hrvatska nije tako uskogrudan. Opsesija mu je, najdraža tema i poruka pokazati besmisao hrvatske države i prikazati žrtvu onih koji su je stvorili uzaludnom. Toliko je otvoren da u njemu smiju glumiti srpski glumci, pa čak i neki rodom Hrvati, ali samo ako imaju barem 40-godišnje profesionalno iskustvo u Beogradu, poput Nede i Aljoše. No, dobro, barem kad su u pitanju statisti, nisu toliko rigorozni. Ohrabren filmskim uspjehom Bernardić misli, bude li svojski zapeo i opće mu okolnosti išle na ruku, da bi doista jednog dana sve vezano uz NDH mogao zabraniti.

Ipak, jedan trag NDH Bernardić ne će moći izbrisati, ma koliko se trudio. Ne može izbrisati žive ljude, potomke onih koji su se borili za Hrvatsku državu četrdesetih i rođaka im, a koji su čineći u tome zamjetnu većinu, dragovoljno koračali u prvim redovima, stavili glavu na panj i izborili Hrvatskoj slobodu devedesetih.

No, lider SDP-a nipošto nije prvi koji se sjetio da Hrvatsku treba očistiti od svega povezanog s NDH. Vođeni istom logikom (“sve hrvatsko što je postojalo u NDH – fašističko je”), zdušno su to činili i njegovi mentalni predci, prvo zamijenivši četničku kokardu zvijezdom petokrakom ’45, pa potom i oni koji su zamjenu istog znakovlja, samo u suprotnom smjeru, provodili ’91. Stoga će ovom interpelacijom Davor Bernardić po nečemu ipak ostati upamćen u povijesti SDP-a – kao vođa koji je, tražeći u Hrvatskom saboru zabranu pozdrava hrvatskih vojnika u Domovinskom ratu, definitivno svrstao SDP na stranu njihovih protivnika.

Ako vam je dano znati što drugima nije, to nipošto nije lijepo zadržati samo za sebe, pa evo za kraj ekskluzivne vijestice iz nekih budućih dana. U njoj stoji kako je tercet eminentnih hrvatskih povjesničara (Hrvoje, Ivo i Tvrtko) istražujući ustaški logor Jasenovac došao do dotad nepoznatih, znanstvenih spoznaja. Naime, dajući zatočenicima, mahom pripadnicima manjina i poštenim Hrvatima, tri obroka dnevno, logorski čuvari bi im prije svakog poželjeli – dobar tek! Dobar tek,… dobar tek,… dobar tek, … i tako iz dana u dan,… taj se podmukli izraz kao biljeg fašističkog iživljavanja trajno urezao u genetski kod pripadnika manjina i poštenih Hrvata. To je potvrdio i genetski test proveden na istraživačima samim (makar, što će im to, jer gdje ćeš znaka većeg poštenja u Hrvata nego kad rušiš vlastitu državu). Stoga oni, potpomognuti pučkom pravobraniteljicom i jezikoslovcima, vukovcima u janjećoj koži, zahtijevaju izbacivanje tog eklatantnog govora mržnje iz rječnika hrvatskog jezika i strogu zabranu njegove uporabe, kako u javnom, tako i u privatnom ophođenju. Da onima, čiji su osjećaji njime povrijeđeni, ne bi bilo neprijatno, umjesto te čudovišne kovanice ubuduće se ima koristiti emocionalno neutralna riječ – prijatno! Žurnu interpelaciju Hrvatskom saboru na ovu temu već je najavila predsjednica stranke SDP-SKH, Dalija Orešković…

Grgur S./Kamenjar.com


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Pravomoćna presuda: Pupovčeve Novosti izgubile spor od supruge Siniše Kovačića

>>> Grmoja: Zašto se još uvijek isplaćuje deset tisuća mirovina iz NOB-a?

>>> BiH novinar šokirao Mamića, pogledajte što mu je odgovorio nakon što ga je počeo vrijeđati

Komentari

Komentari