Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

Jandroković HDZ-ov kandidat za predsjednika umjesto Kolinde?

Sve se više i sve intenzivnije u javnom prostoru progovara o predsjedničkim izborima i kandidatima za iste, premda se radi o izborima koji se održavaju tek 2020. godine. Svjesni su vrlo vjerojatno, svi oni koji o izborima progovaraju nezavidne situacije u kojoj se nalazi aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je ušla u više nego oštar sukob s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je ujedno predsjednik HDZ-a, stranke iz koje je upravo ona izašla na predsjedničku fotelju.

U nezahvalan položaj predsjednicu dovode sve učestalije glasine o tome kako je njezina matična stranka, zbog konflikta s premijerom neće podržati u utrci za još jedan mandat, što je dovodi u neugodnu situaciju, budući da je baš to njena biračka baza i najveći oslonac za novu pobjedu. Istovremeno, u javnom se prostoru govori o sve više mogućih protukandidata. Kao potencijalni predsjednički kandidat odnedavna se spominje Stipe Mesić koji očito spinom hineći humor pokušava testirati bilo javnosti.

Uz njega, u ring s predsjednicom mogli bi ući Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić, Zoran Milanović, Tonino Picula, Jozo Radoš, sudac Kolakušić pa i Anka Mrak-Taritaš. No, objektivno gledano nitko od njih nije realna prijetnja Grabar-Kitarović, već su sva ova imena potencijalna prijetnja samima sebi budući da njihovi glasači dolaze uglavnom s ljevice.

Predsjedničinu poziciju mogao bi uzdrmati eventualno kakav kvalitetan kandidat iz Mosta, dio glasača mogao bi joj oteti Tomislav Karamarko odluči li se kandidirati za šefa države. Međutim, pitanje svih pitanja jest koga će podržati HDZ i hoće li doista stati iza aktualne predsjednice. Prema riječima uglednog analitičara Slavena Letice i analizi koju je objavio na svojem Facebook profilu velika iznenađenja su itekako moguća. Naime, Letica se u svojoj objavi zapitao hoće li Jandroković, umjesto Grabar-Kitarović biti HDZ-ov kandidat za predsjednika.

”Sve učestaliji ‘hladni verbalni rat’ predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potaknut je javnom tajnom da HDZ neće sadašnju predsjednicu podržati na predsjedničkim izborima. Među zainteresiranim potencijalnim kandidatima koje bi mogao podržati su akademik Zvonko Kusić, rektor dr. Damir Boras, bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i sadašnji predsjednik Sabora Gordan Jandroković- trenutno najbolje kotira ‘čuvar leđa brojnih predsjednika HDZ-a pa i sadašnjeg g. Gordan Jandroković”,  napisao je Letica te ostavio prostora za promišljanje. Uistinu, opcija s Jandrokovićem uopće nije nemoguća, nije niti nemoguće da baš u toj niši leži uzrok sukoba dvoje najmoćnijih političara u državi.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr
Komentari

Komentari