Subota, 14 prosinca, 2019

Hrvatski ministar iz BiH 1999. je ubijen u centru Sarajeva. Tko ga je ubio?

PREDSTAVNICI obitelji i vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH položili su u četvrtak u Mostaru cvijeće i zapalili svijeće na grobu nekadašnjeg doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, pri čemu je izražena zabrinutost da bi ovaj slučaj mogao otići u zastaru, a ubojice i nalogodavci ostati nekažnjeni.

Na groblju Masline u Mostaru izaslanstvo koje je predvodio predsjednik HNS-a Dragan Čović te članovi obitelji izrazili su poštovanje doministru unutarnjih poslova Jozi Leutaru koji je umro na današnji dan 1999. od posljedica atentata izvedenog u središtu Sarajeva.

Leutarov sin Ivica izjavio je da se istraga atentata na njegovog oca smišljeno godinama odugovlačila kako se ubojice i nalogodavci nikada ne bi pronašli te kako bi nastupila zastara od kaznenog progona.

“Toga sam se bojao cijelo vrijeme. Već prije 15 godina vidio sam da se radi na tome, odnosno da se jednostavno pročiste svi mogući papiri što se može pročistiti i da jednostavno slučaj doživi zastaru”, rekao je Leutar. Po kaznenom zakonodavstvu BiH, istraga za djelo ubojstva zastarijeva nakon 20 godina, zbog čega je obitelj cijelo vrijeme inzistirala na tome da se ovaj napad proglasi terorizmom.

Sin prozvao šefa UN-ove misije

Ivica Leutar izjavio je kako ima sumnje tko je ubio njegova oca te je optužio dio bošnjačkih političkih i policijskih struktura bliskih SDA-u da su istragu godinama preusmjeravali u krivom pravcu. “Mi svi znamo tko je namještao istragu i preusmjeravao je. Tko su bili tužitelji i da je to radio Federalni MUP na čelu sa Žilićem, a znamo čiji je bio (Mehmed) Žilić (SDA) i tko je vodio cjelokupnu istragu. Ovo je sve njihova zasluga”, dodao je Ivica Leutar.

Vrlo negativnom je ocijenio i ulogu nekadašnjeg šefa UN-ove misije u BiH, američkog generala Jacquesa Paula Kleina, koji se u javnosti ranije predstavljao kao prijatelj Joze Leutara te čak javno obećavao da će pronaći njegove ubojice.

Za atentat na doministra unutarnjih poslova vođen je i sudski postupak protiv šestorice Hrvata, no oni su pravomoćno oslobođeni svih optužbi. Među optuženima bio je čak i Leutarov vozač Željko Ćosić, koji se u trenutku eksplozije nalazio u službenom vozilu te samo zahvaljujući sreći nije nastradao.  Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Papa objasnio zašto nije dao da mu se ljubi ruka
>>> Napokon! Hrvatska će dobiti nacionalni stadion, poznata je nova lokacija
>>> INCIDENT NA ZATVORENOJ SJEDNICI VLADE: Ministri se bunili zbog plaća, Plenković zbog Tolušića izgubio živce?
>>> POPIS KOJI ĆE ŠOKIRATI HRVATSKU: Bojnik objavio popis tajnih svjedoka Haškog suda
Komentari

Komentari