Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

HRVATSKA ŠUTI A U VOJVODINI SE OPET MALTRETIRAJU HRVATI: ‘Ne osjećamo se sigurnima, građani iz straha idu spavati u Vukovar!’

Nakon haaške presude Vojislavu Šešelju jedna od njegovih meta postao je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije. Na to su se nadovezali incidenti tijekom posjeta izaslanstva Sabora Beogradu, najava pohoda radikala na Hrtkovce, a prošloga vikenda epizoda i s ukraćivanjem gostoprimstva ministru obrane Vulinu u Hrvatskoj i očekivana protumjera iz Srbije, piše slobodnadalmacija

Osjećate li se nakon svega sigurno? Šetata li sami gradskim ulicama?

– Nije ugodno. Ne mogu reći da straha nemam, ali još uvijek nisam primjetio postojanje nekih aktivnosti nakon izrečenih prijetnji. Prijetnje nisu upućene samo meni i Nenadu Čanku, već i spram drugih građana hrvatske nacionalnosti, jer je Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, rekao da će još intezivnije činiti ratne zločine, a da će početi od mene i Čanka. Drugim riječima, i drugi građani hrvatske nacionalnosti i oni svi koji su u javnosti govorili u diskursu kako je to rekao sud u Haagu, ne osjećaju se vjerojatno previše sigurnima.

Jeste li dobili policijsku zaštitu?

– Ne. Nisam kontaktiran od bilo kojeg tijela državne uprave. To je također indikativno jer je bilo za očekivat da me nakon takvih riječi, koje spadaju u obrazac upućivanja prijetnji, kontaktiraju i predstavnik policije i predstavnik tužiteljstva, kao i onoga tko je izrekao prijetnje, te da se nakon svega, ako su opravdane, osiguraju mjere zaštite. To je sve izostalo i ta vrsta olakosti u nepostupanju različitih tijela je nešto što je još jezivije. To je poruka svim građanima, odnosno onima koji staju uz jedno stajalište da će biti nezaštićeni, tj. da pravna država i pravni poredak u Srbiji ne funkcioniraju.

Hoće li vlasti u Srbiji na čelu s Vučićem onemogućiti pohod na Hrtkovce najavljen za 6. svibnja?

– Gledajte, ministar policije Nebojša Stefanović već je rekao da će zabraniti skup i da njega neće biti, ali isto tako vidim da je Šešelj najavio svoj dolazak, da neće biti okupljanja, bine i ostaloga što ide, ali će oni organizirati šetnju istomišljenika po selu koje je simbol stradanja među ostalim i Hrvatima 90-tih godina. To je daljnje mrcvarenje cijelog tog slučaja “Šešelj” i izostanka bilo kakve reakcije koja je trebala uslijediti još 11. travnja, kada je Haag objavio presudu. Nije se dogodio istup predsjednika države, niti postupanje po slovu zakona. Zato sada imamo jednu dinamiku koju je teško predvidjeti kamo će ići, tko će i kada što učiniti. To sve produbljuje nespokoj i strahove kod onih koji su u to involvirani, počev od mene, preko kolege Čanka, pa do građana hrvatske nacionalnosti, koji su nakon svih tih prijetnji išli spavati u Vukovar.

Koliko Hrvata trenutačno živi u Hrtkovcima i je li se ovo što ste rekli o spavanju u Vukovaru konkretno tiče njih?

– Te informacije nisu vezane za Hrtkovce. Tamo ih je još oko 250 od nekih 1500, koliko ih je živjelo 1990. godine i koji su činili relativnu većinu u tom srijemskom selu. Ostalo ih je, znači, nekih 15-tak posto. Oni se i danas naravno živo sjećaju onoga čemu su bili izloženi, ali se veoma mali broj spreman u javnosti očitovati. Najviše je o tome govorio njihov župnik Ivica Živković, koji je vrlo racionalno, pomirbeno, hladno istupao u javnosti. Naravno da su pripadnici hrvatske zajednice kao jedne ranjene zajednice očekivali jedno energičnije očitovanje ne samo predstavnika vlasti, nego i određenu vrstu aktivnosti kada je u pitanju zaštita.

Je li, po vama slučajno, to što su proteklih dana tenkovske cijevi bile uprene u novosadstku katedralu?

– Ne mogu tumačiti je li bilo namjere ili ne, ali sama činjenica da se na jednom javnom trgu pokazuje dio vojne sile sa usmjerenošću na katedralu Katoličke crkve sigurno je poruka ili simbolika koja nije primjerena jednoj multietničkoj i multireligijskoj sredini kao što je Novi Sad. Postavlja se pitanje zašto na trgu koji je bio zauzet jednom četvrtinom cijevi nisu bile uperene u neku drugu stranu. Drugim riječima, onima kojima je stalo do neke korektnosti kada su u pitanju takve geste su u svemu tome vidjeli demonstraciju sile i usmjeravanja mogućih negativnih poruka spram Katoličke crkve. Unutar srbijasnkog javnog prostora Vatikan i dalje figurira kao mjesto koje stoljećima nije naklonjeno Srbina, pa se cijela Katolička crkva označa kao ona koja ne radi dobro, ne čini korake usmjerene prema dobrobiti Srbije.

U ovakvim situacija treba vidjeti što bi bilo kada bi se Hrvatska vojska s tenkovima pojavila na Cvjetnom trgu u Zagrebu i usmjerila cijevi prema Crkvi preobraženja Gospodnjeg. Vjerojatno bi najliberalniji dio javnosti u Hrvatskoj to osudio, predstavnici Srba izrazili veliko nezadovoljstvo i prosvjede, Pravoslavna crkva sve digla na međunarodnu razinu, a Hrvatskoj vojsci jedino preostalo da se povuče. To je ovdje sve ostalo nezabilježeno, ispalo je kao nešto normalno.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE

Komentari

Komentari