Srijeda, 12 kolovoza, 2020

KAKO JE HRT OVO MOGAO DOPUSTITI? Neviđeno komunikacijsko divljaštvo

Rijetko je kad bilo neugodno gledati nekoga tko se očito deklarira kao žena, u nečemu što bi trebao biti dijalog na državnoj, nacionalnoj ili javnoj HTV, kao u emisiji Otvoreno aktivistkinju Škrabalo iz udruge Solidarna. Urednik i voditelj emisije Togonal je često uspjevao ostaviti dojam pristojnoga voditelja ili moderatora emisija na temelju prirodnoga šarma i ugodnoga glasa, iako je njegov urednički rukopis, što zbog selekcije gostiju, Mislav Togonal.jgšto zbog pitanja, ili još više izbjegavanja pitanja političkim autoritetima, a to su svi koji pripadaju bilo kojoj vladajućoj garnituri, odavno postao – vrlo dvojben blago rečeno. Ali, očito ga ne ide kad je Istanbulska konvencija u pitanju.

Nije se ni ohladilo njegovo blijedo gledanje i očita neugoda DivljaštvoZbog divljaštva, nekulture i agresivnosti, zbog otvorenih prijetnji i agresije u svakoj prilici kad bi gospođa Kristina Pavlović dobila mogućnost nešto reći, a što Togonal niti je pokušavao niti uspijevao spriječiti, a morao je, pa ako treba i izbacivanjem tako nekulturne sudionice iz emisije, Togonal bi usvakoj pristojnoj televiziji smjesta bio suspendiran, a u visokoprofesionalnim televizijama dobio bi i trenutni – otkaz.na licu zbog svijesti da „europrosvjetiteljici“ Šuici neku večer nakon eskapade o tome kako će ona i slični otići pojasniti Biskupskoj konferenciji Hrvatske ono što im nije jasno u Istanbulskoj konvenciji, ne smije postaviti pitanje – pa dobro gospođo Šuica je li vi to želite reći da biskupi i Crkva nisu u stanju sami bez vaše pomoći pravilno razumjeti dokument toga tipa i nije li to svojevrsni bezobrazluk na takav se način odnositi prema instituciji i ljudima koji baštine iznimno visoko obrazovanje, multidisiplinarna znanja i izrazitu odgovornost od kada postoje – za javne objave, a Togonal je potpuno posrnuo.

Opet sa „zaštitnicama žena“.

Zbog divljaštva, nekulture i agresivnosti, zbog otvorenih prijetnji i agresije u svakoj prilici kad bi gospođa Kristina Pavlović dobila mogućnost nešto reći, a što Togonal niti je pokušavao niti uspijevao spriječiti, a morao je, pa ako Pavlovictreba i izbacivanjem tako nekulturne sudionice iz emisije, Togonal bi usvakoj pristojnoj televiziji smjesta bio suspendiran, a u visokoprofesionalnim televizijama dobio bi i trenutni – otkaz.

A gošća kao što je ta Škrabalo dobila bi trajnu zabranu pojavljivanja u pristojnim medijima, ili bar u terminima kojima se štite djeca, mladi, žene, te starije osobe s pristojnim kulturnim navikama. S obzirom na sveukupne televizijske navike i različite afinitete ljudi, ne isključujem eventualni interes specifične publike u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima s posebnom deklaracijom takvoga programa, eventualno bi se osobama kao ta Škrabalo moglo tako omogućiti „komuniciranje“ u javnome prostoru. A ako joj se rade divljačke grimase, ako joj se koluta očima, ako bi se eventualno tukla, kako je prema gestikulaciji prilično ozbiljno izgledalo, onda joj savjetovati potražiti kakvu kavanu na periferiji neke selendre u divljini s primjerenijim suparnicima ili suparnicama nego je to pristojna i kulturna žena Kristina Pavlović.

Što li je solidarno u toj „Solidarnoj“ dragi Bože, ako je to što smo vidjeli od Škrabalo demonstracija prosječnog ili najvećega umijeća prezentacije svojih vrlina!?

Ponašanje aktivistkinje Škrabalo nije iznenađenje, jer je to postao obrazac ponašanja i agresivnosti u javnoj IKkomunikaciji većine njenih kompanjona iz srodnih udruga s antifa i pogotovo zaštitnoženskog spektra, koje takvom agresijom i isključivošću godinama pokušavaju uz tolerenciju tipova kao Togonal preodgojiti Hrvatsku, dokazati i pokazati gard moderne žene prema njihovim standardima, emancipirane toliko da je u stanju prema prikazanom – istući neistomišljenika.

Takav je dojam ostavljala, a bome i pokazivala pokretima, prijetećim mahanjem ruke s ispruženim prstom u pravcu gospođe Pavlović, prijetnjama tužbama, prijetnjama zbog ugrožavanja europskih zemalja koje su potpisale konvenciju, tako da se u pojedinim trenutcima moglo ozbiljno zapitati vidimo li mi to u studiju HTV-a Milorada Pupovca outanoga u Škrabalo.

Ukratko u emisiji u koju je pozvana kao gost Kristina Pavlović nije uspjela izreći ni dvije povezane riječi, a da na nju verbalno i gestikulacijama nije nasrnula ta Škrabalo, uz neutralnoga sudca u ringu – Togonala. Čovjek se nije mješao, valjda zato jer nije bilo – krvi.

Uz to ta Škrabalo je pred mrtvim hladnim Togonalom preuzela dužnost vrhovne svećenice Katoličke Crkve, očito prethodno posmjenjivala biskupe, nadbiskupe, stotine vrhunskih intelektualaca u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, a ne Franjopiše se dobro ni Vatikanskoj kuriji pa ni samome papi Franji. Ne bi me začudilo da je u pripremi neka konvencija o zaštiti vjere i vjerskih prava s nekim Škrabiom umjesto Greviom, koji bi nadzirao ponašanje Pape i biskupa.

Sad vi u tome jadnu zamislite nadbiskupa Puljića u zadarskom studiju, koji je to morao gledati i svjedočiti tome svemu, a ostati pribran.

A što će čovjek.

Prekrsti se i idi svojim poslom.

Ako je netko imao ikakvih dvojbi kakva struktura, kakve „žene“ čekaju ratifikaciju Istanbulske konvencije, kakvo usrećivanje hrvatskim ženama prijeti od takvih „prosvijetljenih žena“, ne treba mu Plenković više ništa objašnjavati. I ne treba mu savršenija pozivnica za subotnji prosvjed.

Pada mi na pamet da je Togonal sve to izrežirao namjerno, kako bi osvjestio Hrvate živim Škrabalo primjerom ŠkrabioŠkrabalo je pred mrtvim hladnim Togonalom preuzela dužnost vrhovne svećenice Katoličke Crkve, očito prethodno posmjenjivala biskupe, nadbiskupe, stotine vrhunskih intelektualaca u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, a ne piše se dobro ni Vatikanskoj kuriji pa ni samome papi Franji. Ne bi me začudilo da je u pripremi neka konvencija o zaštiti vjere i vjerskih prava s nekim Škrabiom umjesto Greviom, koji bi nadzirao ponašanje Pape i biskupa.konvencijske „zaštite žena“, ali nekako na temelju iskustva nisam siguran u tu mogućnost.

Ako i nije, pridonio je mučenjem kojemu je prepustio gledatelje – upravo masovnosti prosvjeda.

Potrebno je samo stotinu puta narednih dana na svim platformama objavljivati emisiju Otvoreno, s naglaskom na Crnoriječi, gestikulacije i izraze lica, kolutanje očima i nevjerojatni primitivizam i posrnuće komunikacijske kulture koju je ta Škrabalo demonstirala.

Ili demonstiralo, ili demonstirao, da budem rodno korektan za svaki slučaj.

Ali, kako rekoh, lako za nju, njega ili „ono“ i slične. Slobodna smo zemlja, imamo i kakve takve resurse, a uvijek postoji statistički uzorak sličnih, koji si dopuštaju ako im se dopusti sve što im padne na pamet. Ima u narodu izreka – ne smeta mu/joj ni obraz ni pamet!

Treba im to na njihov račun s guštom omogućiti, kako bi se besposličari i notorni kladitelji egzotičnih navika i izbora imali na što kladiti, kad već nema u javnosti informacija o borbi pjetlova, žaba, miševa, pasa.

HRT usprkos tragikomičnim standardima, uz časne iznimke, mora nakon ove emisije izraziti ispriku gledateljima, jer je ovo što smo gledali u Togonalovoj režiji i od te Škrabalo demonstracija ponašanja kakva se nužno prema važećim standardima ograničava posebnom napomenom za dob uz riječi –sadržaj može biti uznemirujući.

Marko Ljubić/hkv

Komentari

Komentari