Petak, 23 listopada, 2020

HND žestoko napalo zastupnicu Albanske manjine, stalo u obranu odgovornih za velikosrpsku diverziju na HRT-u

Hrvatska televizija je u podnevnom Dnevniku, 6. listopada, najavila izvještaj o izborima na Kosovu slikom zastave Republike Srbije, na videozidu iza voditeljice, a isti dan je u vijestima na Prvom programu HTV-a objavljena isprika. No ogranak HND-a na HTV-u smatra da su u toj javnoj isprici nadležni sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a.

U priopćenju su naveli i to da se javnosti putem društvene mreže Facebook u ponedjeljak obratila saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te navela detalje sastanka koji je u društvu veleposlanika Republike Kosovo Gezima Kasapollija održala u prostorijama HRT-a 7. listopada, dan nakon sporne objave.

HND smatra da zastupnica Lekaj Prljaskaj – “očito nesvjesna uloge i statusa HRT-a, koji bi prema Zakonu o HRT-u trebao biti neovisan javni servis”, kažu, iako je posve nejasno što time žele poručiti – s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem i urednicima, kako navodi, “Kovačem i Perišićem”…- dogovara ne samo gostovanja u emisijama, kako će i što HRT snimati o Kosovu i koji mu moraju biti izvori, nego i stegovne mjere za zaposlenike HRT-a. Oni ocjenjuju kako je “prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži, vidljivo da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u koji, uz ostalo, određuje da je ‘ u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju'”.

“Čije ineterese zastupaju oni koji razgovaraju s predstavnicom Albanaca u Hrvatskoj”

U priopćenju također pozivaju predstavnike HRT-a koji su sudjelovali u razgovoru da se očituju o tome čije su interese zastupali te jesu li i zašto pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora. Čije pak interese zastupa HND je prilično jasno.

“Ako vodstvo HRT-a nije u stanju samo odrediti što se i kako dogodilo vezano uz navedeni propust te o tome izvijestiti javnost – pitanje je tko sve i na koji način zapravo upravlja HRT-om”, stoji u priopćenju koje je za HND-ov ogranak na HTV-u potpisala Sanja Mikleušević Pavić.

Smatraju da “i ovaj slučaj koji, nažalost, nije usamljen, još jednom pokazuje zašto Ogranak HND-a na HTV-u ukazuje na zabrinjavajuće stanje unutar nacionalnog servisa, u kojem se krše odredbe Zakona o HRT-u, zatire profesionalnost i vjerodostojnost te nečinjenjem onemogućava transformacija u istinski javni servis odgovoran javnosti i pretplatnicima”.

“Nadležne za rad i poslovanje HRT-a po tko zna koji put pozivamo da se zapitaju – kuda ide HRT?”, stoji u priopćenju ogranka HND-a na HTV-u.

Drugim riječima, HND ne vidi neki poseban problem u srpskoj zastavi tijekom javljanja o izborima na Kosovu – što nije propust, nego velikosrpska diverzija na hrvatskoj televiziji – ali vidi ogroman problem kad vodstvo javne TV o tome razgovara sa saborskom zastupnicom u ovom slučaju grubo oštećene albanske manjine u RH, koja po njima nije dio “javnosti” pa zato valjda nema što raditi na javnom servisu niti što s njima razgovarati kad njihovu državu smjeste u Srbiju, iako ista zastupa jedan nimalo beznačajan dio hrvatske javnosti. HND bi pak trebalo zastupati struku, a ne određene politike, ali to nije slučaj.

Komentari

Komentari