Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Godinama su optuživali Hrvate, a sad se zna da su djecu u Petrinji ubili srpski specijalci

Gotovo 27 godina od ubojstva obitelji Kozbašić u okupiranoj Petrinji, Županijsko odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Srbije, 71-godišnjaka i 62-godišnjaka, ondašnjih pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine.

Njih dvojicu se sumnjiči da su u noći s 4. na 5. studenog 1991. godine ubili četveročlanu obitelj.

Petrinja je gotovo dva mjeseca bila okupirana tada. Zauzele su ju snage JNA i teritorijalne obrane. Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, ostao je sa svojom obitelji, suprugom Gordanom, koja je bila Srpkinja, te djecom Alenom (8) i Tamarom (13) u svom domu.

Dvojica srpskih specijalaca, kako stoji u optužnici, zatekli su te noći većinu obitelji u potkrovlju kuće i ubili ih. Dječaka su ustrijelili u prizemlju kuće. U sve su pucali iz automatske puške, takozvanog škorpiona. Ubijenima su ukrali odjeću i Milanov zlatni lanac.

Otac ubijene Gordane uspio je tijela žrtava prevesti u mjesto Gornja Sanica kod Ključa u BiH gdje ih je pokopao.

Milan je do izbijanja rata imao gostionicu u Petrinji, a njegova supruga radila je u Domu zdravlja kao medicinska sestra. Navodno je neposredno prije ubojstva Kozbašić odbio prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji.

Dvoja optuženih pripadnika srpske paravojske nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, tužiteljstvo je u optužnici zatražilo da im se odredi istražni zatvor. To je preduvjet za raspisivanje tjeralice za njima, prenosi 24sata

Prema podacima Documente, u okupiranoj Petrinji i okolnim selima pobunjeni Srbi, pripadnici srpskih paravojnih formacija i milicije, počinili su brojne zločine nad hrvatskim civilima koji nisu željeli napustiti svoje domove, ali i dijelom srpskih civila, koji se nisu slagali s takvom politikom.

Najveći broj počinjenih ubojstava nad preostalim hrvatskim civilima na petrinjskom području zabilježen je između rujna i prosinca 1991. Zločini su nastavljeni sve do lipnja 1992., kada je u samom gradu Petrinji ubijeno ili nestalo više čitavih obitelji i supružnika, zatečenih u svojim kućama, poput obitelji Kozbašić


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> PLENKOVIĆ KAPITULIRAO! Ne sluti na dobro: Ovime je priznao poraz
>>> ANTE GOTOVINA DAO IZJAVU ZA MEDIJE: Znakovita poruka umirovljenoga generala za izbore
>>> (VIDEO) Maskirala se u vuka i išla prestrašiti haskije, nije završilo kako je očekivala
>>> Broj migranata koji su došli u EU tijekom 2019. veći nego u prošloj godini: Najviše Afganistanaca, slijede Sirijci i Iračani
Komentari

Komentari