Subota, prosinac 7, 2019

Gdje su danas Srbi koji su napadali Hrvatsku?

“KADA SU odlazili u rat, govorili su im da su srpski heroji. Danas su većina socijalni slučajevi”, tako srpski ogranak Vicea opisuje veterane i dobrovoljce iz Srbije u svom dokumentarcu znakovitog naslova “Odbačeni”.

Ovaj kratki dokumentarni film, objavljen krajem prošle godine, prikazuje trojicu ratnih veterana. Dvojica od njih išla su se iz Srbije boriti u Hrvatsku, jedan kao ročnik JNA-a, a drugi kao dobrovoljac iz postrojbe Željka Ražnatovića Arkana. Treći se borio na Kosovu prije i za vrijeme vojne intervencije NATO-a protiv Srbije.

“Njihov broj država nikada nije točno utvrdila. Priča se da ih ima i preko 100.000. Kada su odlazili u rat, govorili su im da su srpski heroji. Danas su većina socijalni slučajevi. Svi su na neki način oštećeni – neki su fizički invalidi, a svi imaju psihičkih problema. Svatko od njih te probleme rješava sam, na svoj način. Ovo je priča o srpskim ratnim veteranima iz ratova devedesetih u kojima Srbija službeno nije ni sudjelovala”, glasi uvod za Viceov dokumentarac.

Goran Janković, rođen 1975., priča za Vice kako je sa 16 godina otišao ratovati u Hrvatsku. “Gledao sam na televiziji starije kako su se priključivali, gledao sam kad su prve barikade bile u Sarajevu, kada je njihov, da kažem, predsjednik Tuđman, prijetio da će doći s njegovom vojskom do Zemuna… Što to znači? Da pokolje sve, kao ’41.? E pa onda sam rekao, ono što sam ja učio iz knjiga i filmova – nećeš moći”, rekao je Janković reporterima.

Sa 16 godina prijavio se kao dobrovoljac u Arkanovim “Tigrovima”

Ovaj ratni paravojni veteran ispričao je kako se dobrovoljno prijavio ni manje ni više nego u postrojbu zloglasnog ratnog zločinca Arkana, tzv. “Tigrove”.

“Oni koji ne vole svoju zemlju, to su izdajice svoje zemlje. Mnogi su otišli prvim avionima, prvim autobusom, svojim privatnim vozilom. Mnogi su otišli. Bježali su u sela, gdje ih vojna policija neće hapsiti. A ja sam sa svojih 16 godina, ne žaleći, ali stvarno gospodo da vam kažem, ne žaleći da poginem, da poklonim majci Srbiji samo svojih 16 godina. Ja sam se javio znači ovdje u Beogradu u štab Srpske dobrovoljačke garde, kod sada pokojnog komandanta Željka Ražnatovića Arkana, gdje sam mu rekao: ‘Ako me ne pustite sa svojih 16 godina, ja volim svoju zemlju, vi ste za mene izdajica koliko ste i Srbin'”, kaže Janković i dodaje kako nitko iz njegove obitelji nije potpisao dozvolu za njegov odlazak u rat.

Drugi ratni veteran s kojim je ekipa Vicea razgovarala, Vladan Milosavljević, također je otišao u rat sa samo 16 godina, i to, kako kaže, još u svibnju 1991. kada rata još nije bilo.

“Mene je taj rat zatekao kao vojnika i kao dobrovoljca. Ja sam otišao služiti vojsku dobrovoljno. Roditelji nisu prihvatili da idem, rekli su mi da sačekam, kad svi moji prijatelji budu išli, da ću tada i ja ići, ali ja sam pod svaku cijenu inzistirao da hoću ići i želio sam pod svaku cijenu odslužiti vojsku prije nego svi moji prijatelji. Nije nitko tada mogao znati da će biti rat. Tada je moj pokojni otac bio živ i morao je potpisati da bih ja mogao otići u vojsku. Imao sam tada kao vojnik skraćenu obuku, a bilo je jasno zašto se ta obuka skraćuje i zašto se cijela priča ubrzava”, kaže Milosavljević.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Pravi dar s neba: Ovo je jedna od najljekovitijih biljaka na planetu, a mi ju uopće ne primjećujemo!
>>> NEMA STAJANJA: Nećete vjerovati što su sada napravili s radnicima
>>> VUČIĆ: Albanci čekaju povoljan trenutak za napad na sjever Kosova
>>> Dan Vojske Republike Srbije u Mimari – skandal i sramota
Komentari

Komentari