Srijeda, prosinac 11, 2019

EUROPSKA KOMISIJA SE IPAK SVRSTALA NA STRANU SLOVENIJE: Očekuje da Hrvatska provede arbitražnu odluku

Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici, izjavio je u utorak u Strasbourgu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

“Europska komisija prima na znanje odluku arbitažnog suda i očekuje od obje strane da je provedu”, izjavio je Timmermans nakon što je kolegij povjerenika Europske komisije raspravljao o odluci arbitražnog suda od 29. lipnja o razgraničenju na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije.

Timmermas je rekao da je Komisija pomagala u pokretanju arbitražnog procesa za rješavanje spora koji traje više od 20 godina, ističući da je uvijek podržavala mirno rješavanje graničnih prijepora.

Komisija pozdravlja najavljeni sastanak premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Ljubljani 12. srpnja i njihov dogovor da neće biti nikakvih jednostranih poteza.

Timmermans je kazao kako se nada da će se premijeri dogovoriti kako najbolje provesti arbitražnu odluku i kazao da je Komisija spremna posredovati u tom procesu.

“Europska komisija se nada da će obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces kako bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka”, rekao je Timmermans.

On nije htio oktriti kako je tekla rasprava na sastanku Komisije. “Jedini način da ljudi na kolegiju mogu slobodno govoriti jest jamstvo da neće biti citirani”, rekao je prvi potpredsjednik Komisije. (Hina)

Komentari

Komentari