Utorak, 11 kolovoza, 2020

ENGLEZ U ZAGREBU ‘Iako si je teže priuštiti luksuz, ovdje je svakodnevni život bolji nego u Londonu’

Ed smatra kako u Hrvatskoj vlada veći ekonomski stres nego u Engleskoj.

 Eda Alexandera posao je doveo u Hrvatsku, a ljubav za nju prikovala. Englez je odlučio provesti svoj život u Zagrebu, gdje se oženio.

Ed je u Engleskoj studirao hrvatski jezik. Po dolasku u Hrvatsku radio je u Zagrebu dvije godine i upoznao svoju sadašnju suprugu. Danas hrvatski govori besprijekorno. Za Zagreb.info otkriva što misli o glavnom gradu Hrvatske.

‘Ovdje je jako dobro što je Zagreb u sredini Europe. Blizu je Austrija, Slovenija, a opet se lako dođe do Sarajeva i Beograda. Blizu je i hrvatska obala koja je stvarno lijepa.‘

Za razliku od Hrvatske u Engleskoj je lakše pronaći posao s kojim lako možeš platiti stanarinu ako nisi izbirljiv, dok u Hrvatskoj to nije slučaj.

‘U Hrvatskoj moraš biti zahvalan ako imaš posao, ali u posljednje vrijeme i Engleska ide u tom smjeru‘. Ipak u Engleskoj je još uvijek lakše, no u mnogim tvrtkama mladi ljudi nakon fakulteta rade tri mjeseca besplatno kako bi se dokazali te moraju objasniti zašto žele raditi na baš tom radnom mjestu.

U Engleskoj s novcem koji zaradiš možeš putovati i priuštiti si više nego u Hrvatskoj. Ali…

‘Za razliku od mjesta gdje sam živio, u Hrvatskoj je svakodnevni život bolji bez obzira na to što su plaće manje. U Hrvatskoj je teže priuštiti neke luksuzne stvari kao putovanja, ali svakodnevni život je bolji u odnosu na London.’

U Zagrebu je stanarina u odnosu na plaću slična kao u Engleskoj, ali stanovi su veći, komentira. U Zagrebu, kaže, nema toliko novih stanova već su uglavnom stariji i nedostaje im boje. Kao problem istaknuo je stare, masivne smeđe namještaje u stanovima.

Kod nas voli male kvartovske kafiće gdje može otići popiti kavu, pivo ili gledati utakmicu sa društvom.

Ed smatra kako u Hrvatskoj vlada veći ekonomski stres nego u Engleskoj te je potrebno više paziti na financije. Navodi kako je pozitivna strana Zagreba to što je opušteniji unatoč ekonomskom stresu u kojem se građani nalaze.

‘U Zagrebu možda nećeš živjeti bolje, niti bogatije, ali ćeš živjeti ljepše‘, dodao je Ed.

foto: pixabay.com
Komentari

Komentari