Petak, prosinac 13, 2019

EMIGRACIJU SE NEĆE UŠUTKATI: Na ovim izborima registrirano 42 puta više birača iz dijaspore nego na prošlima

ZAKLJUČEN JE popis birača za predstojeće izbore za Europski parlament. U zaključenom popisu birača ukupno je upisano 3,831.389 birača. Od toga ih 3,677.031 ima prebivalište u Hrvatskoj, dok čak 154.358 birača nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Na prošlim izborima za Europski parlament, iz 2014. godine, bez prebivališta u Republici Hrvatskoj bilo je registrirano samo 3637 birača.

Dakle, na ovim izborima je registrirano 150.721 glasač više nego na prošlima. Odnosno, 42 puta više ljudi.

Kako je došlo do ovolikog porasta?

Poslali smo upit Ministarstvu uprave. Zanimalo nas je kako je došlo do ovoliko značajnog porasta registriranih glasača u dijaspori.

“Što se tiče povećanja broja aktivno registriranih birača za izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 26.5.2019. u odnosu na broj aktivno registriranih birača za izbore održane 2014., ukazuje se da je do povećanja aktivno registriranih birača došlo zbog zakonskih promjena iz 2015. godine i to promjena Zakona o registru birača (NN 105/15) i Zakona o osobnoj iskaznici (NN 62/15).

Navedene zakonske promjene omogućile su da zahtjev za aktivnu registraciju ne moraju podnositi birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske nego se te birače registrira po službenoj dužnosti, piše index.hr

Dakle, nije riječ o povećanju broja birača, nego o promjeni načina aktivne registracije birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj kojima je izdana osobna iskaznica s inozemnom adresom. Tako je od 154.358 aktivno registriranih birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj njih 144.561 registrirano po službenoj dužnosti dok je 9.797 registrirano na vlastiti zahtjev”, glasio je odgovor iz Ministarstva uprave.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠKORO OVO IZJAVOM UZBURKAO POLITIČKU SCENU: Hoće li se kandidirati za predsjednika?
>>> (VIDEO) ŠOKIRANI SMO! Evo za koga će glasati čovjek koji slovi za jednog od najpametnijih Hrvata
>>> Ličani u strahu zbog migranata: ‘Zaključavamo se dan i noć’
>>> Policajac je naredio ženi da otvori prtljažnik, nije imao pojma da ga ona slika
Komentari

Komentari