Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

Država krenula u kontrolu: Evo što se traži, mnogi će morati vratiti novac

Podijeli

Dosad je već 9400 poslodavaca vratilo državi oko 100 milijuna kuna

Država je krenula u kontrolu svih poduzetnika koji su dobili potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom karantene i koronakrize. Dosad je poduzetnicima isplaćeno oko sedam milijardi kuna potpora, a među onima koji su iskoristili državni novac kako bi spasili poslovanje je i poduzetnik Goran Vrabec.

“Dobili smo za šest naših zaposlenika i to za prva tri mjeseca kad se dijelilo. Manji dio tog ćemo morat vratiti jer je jedan radnik zaposlen na nepuno radno vrijeme, a oni to nisu uzimali u obzir kod obračuna. Baš prije par dana smo potpisali ugovor sa HZZ-om. Oni su napravili neke kontrole, mi smo poslali sve dokaze koje je trebalo. Ali mislim da je ta priča za sad zaključena”, rekao je Vrabec za Dnevnik.hr.

Nisu ispunili uvjete

Njemu je revizija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje već utvrdila nedostatke, ali on nije jedini. Dosad je potpore vratilo 9400 poslodavaca i to u iznosu nešto većem od 100 milijuna kuna. Muljaže se neće tolerirati, pa će svi poduzetnici kojima se dokaže da nisu ispunili kriterije morati vratiti novac. “U prvom redu nisu ispunili uvjete za pad prometa, 20 posto, kasnije 50 za mikropoduzetnike, pa 60 za ove ugrožene djelatnosti”, pojasnio je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Istraživanje svakog slučaja

No, u Hrvatskoj udruzi poslodavac upozoravaju kako se nekim poduzetnicima nepravedno oduzima potpora. “Upozoravamo i na to da se u pojedinim slučajevima moguće radilo o prihodima koji su naknadne naplate ranije ugovorenih poslova, a ne prihodima tog mjeseca za koji se tražila potpora. Potrebno je svaki slučaj pomno istražiti i ukloniti svaku sumnju prije nego se poslodavce traži povrat sredstava”, poručuju iz HUP-a.

Iz HZZ-a poručuju da u slučaju prigovora, po njemu i postupaju te najčešće udovoljavaju navedenim zahtjevima. Ističu kako će i svi oni koji moraju vratiti potpore to moći učiniti i na rate.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MILANOVIĆ UNIŠTIO RADU I TOMAŠEVIĆA: “Briga me, frajeri, za vaše reklame, ovuda su prolazili i drugi prije vas.”
>>> ĐAKIĆ ZAVRŠIO U BOLNICI: Stanje mu se naglo pogoršalo
>>> Ovo je 200 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, provjerite je li i vaše među njima!
>>> Potez FINE zgranuo javnost, nastala je neviđena panika: ‘Ovo nije slučajno…’
Komentari

Najnovije