1991. četnici su na barikadama zarobili dr. Ivana Šretera, ravnatelja bolnice u Lipiku. Mučili su ga danima i na kraju ubili. Njegovi posmrtni ostaci ni danas nisu pronađeni

Dr. Ivan Šreter, ravnatelj bolnice u Lipiku, koji je početkom srpske oružane pobune bio na dužnosti Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće. Isticao se po razboritosti i dobroti i svim silama je nastojao isključivo mirnim putem doći do mira sa Srbima. Nazivao ih je braćom. Oteli su ga, mučili i na kraju ubili. Njegovi posmrtni ostaci ni danas nisu pronađeni.

– Četnici su ga 18. kolovoza 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom su ga prebacili u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao ni mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci – kazao je Dražen Bušić koji je o životu ovog pakračkog mučenika 2009. snimio dokumentarac Časnik mirotvorac, a koji je nedavno objavljen u remasteriranoj verziji.

Skromni i vrijedni liječnik

Ivan Šreter je rođen 21. prosinca 1951. u Pakracu kao prvo od troje djece krojača Josipa i Danice. Od malih je nogu volio biti u crkvi. Kao dječak je maštao  da jednoga dana postane liječnik. Nakon srednje fizioterapeutske škole zaputio se u Zagreb na studij medicine nakon kojega se vratio u rodni kraj gdje mu se ispunila mladenačka želja. Zaposlio se kao liječnik opće prakse u lipičkoj bolnici.

Specijalizirao je fizikalnu medicinu a tijekom 1987. je upisao postdiplomski studij iz reumatologije. Bio je poznat i cijenjen liječnik s razvijenim osjećajem za radne obveze, za humanost, ali skroman i taktičan u ponašanju i ophođenju. Organizirao je niz stručnih skupova, bio predavač u fizioterapeutskoj školi u Pakracu, konzilijarni liječnik u bolnicama u Pakracu, Novoj Gradišci, ambulanti Garešnica i u Podravskoj Slatini.

Slučaj ‘časnik’

Sredinom osamdesetih godina dr. Šreter je dospio u medije radi slučaja “časnik”. Naime, nekom oficiru JNA je u karton umjesto “penzionirani oficir” napisao “umirovljeni časnik”. Kazna za to je bila pedeset dana  zatvora, ali je kasnije promijenjena u deset koje je Šreter proveo štrajkajući glađu. Od brojnih osoba kojima se tada obratio za podršku odgovorio mu je samo kardinal Franjo Kuharić. Poručio mu je da mora misliti na svoje zdravlje. Nakon izvršenja kazne vraća se na radno mjesto te uskoro postaje i ravnateljem bolnice.

– Uoči demokratskih promjena učlanjuje se u HDZ, a početkom srpske agresije dragovoljno je prihvatio biti Predsjednikom kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Njegova  nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom. Ovaj “hrvatski Gandhi”, kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Hrvatske i nastojao izbjeći rat i krvoproliće – rekao je autor dokumentarca.

Brutalno pretučen

Dr. Vladimir Solar, bivši ravnatelj bolnice Pakrac, svjedočio je mukama dr. Šretera. I on je bio zarobljen i mučen. U dokumentarcu Časnik mirotvorac kaže da je dr. Šreter bio jezivo istučen

– Imao je prijelom lijeve podlaktice, lijeve lopatice i bio je sav plav. Nije bilo komadića kože na tijelu koja nije bila plava. Sjećam se 6. 10 1991. mi je rečeno:  Dr. Šreter je ubijen, a tebe ćemo pustiti kad budemo htjeli – prisjetio se Solar. On je posljednji put vidio dr. Šretera živog. To je bilo 29. kolovoza 1991.

Kršćanski mučenik

U dokumentarcu su pokojni dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić kazali da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog  mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Kako je istaknuo don Živko Kustić on je – svetac mirotvorac.

– Čim čovjek postupa prema neprijatelju s ljubavlju on je vrhunski kršćanin i mučenik. On je zapravo, objektivno, svetac.

Prof. Tomislav Ivančić koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija misli da je njegova pomirljivost prema neprijateljima mira bio njegov najveći “grijeh” i da je zato “morao” umrijeti.

– Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, dr. Šreter s vremenom, malo po malo postaje uzor čovjekoljublja i  bogoljublja novije hrvatske povijesti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu,  odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ – istaknuo je autor Bušić

Dr. Ivan Šreter je poginuo je u Domovinskom ratu kao najviše rangirani dužnosnik Republike Hrvatske vršeći dužnost predsjednika Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju

Autor: Iva Rebac/24sata

 

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!