Dilema Zlatka Dalića: Bi li Rakitić trebao biti u početnoj postavi protiv Mađara?

Podijeli

Rakitić, veznjak Barcelone, jedna od najvećih uzdanica izbornika Zlatka Dalića, je u svom klubu u potpuno drugom planu, i pitanje je bi li trebao nastupiti od početka utakmice s  Mađarima, pišu Sportske novosti.

Kad bi Ivan Rakitić marširao terenom kao prethodnih sezona, zaokružili bismo ga kao jednog od glavnih aduta Hrvatske da se revanšira Mađarima i utre put prema Euru. Veznjak Barcelone vraća se među Vatrene, on je klasa, jedan iz uskog kruga najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, no prvi put otkako je u Španjolskoj susreo se s klupom, nije u optimalnom tonusu i raspoloženju. Izbornik ima bitan i odgovoran zadatak, mora povući “državnički potez“: krenuti s dokapetanom ili Nikolom Vlašićem?

Luka Modrić i Marcelo Brozović sigurni su starteri. Rakitić, koji je po karijeri veći igrač od Brozovića, bio bi treći, ili imao prednost pred veznjakom Intera da su redovne okolnosti. Kad se radi o asu takvog rejtinga, mnogi će i ovako kazati, čim je pozvan znači da mora igrati jer u tradiciji hrvatske reprezentacije nije da tako zvučna imena sjede na klupi. Ako je zdrav i u najboljim godinama.

Rakitić je šestu sezonu u Barceloni, jedan od najboljih veznjaka svijeta proteklih godina. Kod aktualnog izbornika uvijek je bio temeljac. Od prvog susreta u Kijevu u listopadu 2017. godine gdje mu se požalio da se ne vidi u igri reprezentacije, a Dalić mu promijenio ulogu i prilagodio njegovim najvećim kvalitetama, do Svjetskog prvenstva na kojem je bio izvrstan, objektivno je zaslužio poziciju u najboljoj momčadi turnira. Sama činjenica što je tri posljednje izlučne utakmice pratio na televiziji ne bi smjele nositi sa sobom nikakve reperkusije jer Hrvatskoj Rakitić treba i od njega još jako mnogo očekuje. Ne kao jednog od igrača, nego kao zvijezde.

Vlašić je kazao da je “Rakitić je velikan i mjesto mu je u početnoj postavi“, što su riječi pune sportskog i ljudskog poštovanja, i pokazatelj kućnog odgoja, no uoči okupljanja državne vrste ostaje pitanje: bard Rakitić ili moćni Vlašić?

Šest dana prije utakmice Nikola Vlašić zbog kontinuiteta nastupa, forme i igračkih karakteristika bolje kotira, ali to nije konačan odgovor. Sa zanimanjem ćemo popratiti Dalićev pravorijek. Barcelona u nedjelju navečer igra sa Sevillom, a tijekom ponedjeljka Rakitić bi se trebao pojaviti podno Marjana, motiviran i zbog Hrvatske, i zato što u tom gradu ima brojne prijatelje, Dalić i Rakitić morat će “oči u oči“ razriješiti u kakvom je igračkom stanju i kakav će mu biti status u kojoj od dviju utakmica. Utjecat bi moglo i hoće li mu eventualno Valverde ponuditi šansu protiv Seville, ali i kako će djelovati na treninzima…

Komentari

Najnovije