hrt

ĐIKIĆ SE DOSJETIO: Brojke opterećuju pučanstvo, treba uvesti novi model obavještavanja

Podijeli

Samo goli brojevi uistinu utječu na pučanstvo, na ljude, na njihovu psihu i mislim da se to može promijeniti brzo. Mislim da bi bilo pametnije da imamo određena generalnija obavještavanja javnosti – kazao je znanstvenik Ivan Đikić odgovarajući na pitanje koje se u posljednje vrijeme sve češće može čuti u javnom prostoru – je li vrijeme da se vratimo normalnom životu?

Đikić predlaže da se izvještava o tjednim trendovima u određenim područjima. Brojke koje mnogi ističu kao ključne u smanjenju korona panike su one o smrtnosti, a one su u Hrvatskoj u padu. U prva tri mjeseca epidemije, od veljače do svibnja otkriveno je 2200 zaraženih koronom, u istom razdoblju 100 preminulih. Od kraja svibnja do danas 8300 novozaraženih i 86 preminulih s koronom, pišu Vijesti.hr.

– Niz je čimbenika za to, među njima i način širenja virusa i populacija koju virus momentalno zahvaća, ali najvažnije je da smo mi kao društvo puno pripremljeniji na virus – navodi Đikić.

Virus ovaj put nije pokosio domove, obolijevaju mlađi, bolest traje kraće, manje je ljudi u bolnici, i manji je od rizik od smrti.

– Gotovo je 10 puta manji rizik umiranja u odnosu na ono proljetno razdoblje. Vjerojatno se virus nije toliko promijenio nego naše sluznice bolje reagiraju – objasnio je za RTL Ozren Polašek, član znanstvenog savjeta Vlade.

Komentari

Najnovije