Srijeda, prosinac 11, 2019

DAN D ZA PREMIJERA: Plenković će danas dati izjavu vezanu za Konvenciju

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav HDZ-ovac Željko Reiner komentirao je u Saboru dogovor s SDP-om o izmjenama Poslovnika, sjednicu Predsjedništva HDZ-a i ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Reiner je zadovoljan postignutim kompromisima i ocjenjuje kako je riječ o koraku naprijed u demokratizaciji Sabora jer će ubuduće moći birati koje zakonske prijedloge i kada želi uvrstiti na dnevni red.

“Kada radite kompromis onda je svaka strana i malo zadovoljnja i malo nezadovoljna, ali ja sam zadovoljan”, rekao je Reiner i dodao da je i ranije govorio da bi bilo dobro postići konsenzus, a ako se on ne može postići da bi bilo dobro postići kompromis, a njega su postigli.

“Potpredsjednik Odbora Peđa Grbin je jasno rekao da će glasovati za izmjene Poslovnika i da će vjerojatno većina zastupnika glasovati za to. Time se demantiraju oni koji su i prije nego su vidjeli tekst govorili da će to biti gušenje demokracije i gušenje mogućnosti govora oporbe”, rekao je Reiner i dodao da ti argumenti sada padaju u vodu kada je SDP podržao izmjene, prenosi N1

Na pitanje je li i on dobio mail udruge U ime obitelji vezan za Istanbulsku konvenciju, Reiner je kazao da misli da su svi dobili “ne jedan mail, nego na desetke i stotine mailova”. “Osobno me nisu kontaktirali, ali mailovi idu u velikoj količini”, rekao je Reiner.

Na pitanje je li spremna izjava koja će pratiti Istanbulsku konvenciju i kako će ona glasiti, Reiner je kazao da će tu informaciju reći predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. “Vjerojatno danas, možda, nakon Predsjedništva HDZ-a”, kazao je Reiner te dodao kako ne očekuje buru na Predsjedništvu već “konstruktivnu raspravu”.

Na pitanje hoće li zastupnici HDZ-a o ratifikaciji Istanbulske konvencije glasovati po savjesti, Reiner je kazao: “Danas prvo moramo imati Predsjedništvo pa Središnji odbor i Nacionalno vijeće, a potom ćete biti upoznati sa stavom”.

Komentirao je i medijske napise da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković razmišlja o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora do rujna i mogućem udaru stranačke desnice na njega. “Za to nisam čuo. Zadnjih tjedana pojavilo se mnogo spinova. Čini mi se da je to samo još jedan od spinova”.

Komentari

Komentari