FaH

TVRDE DA IM CRVENI KRIŽ NIJE DAO NIŠTA! OVO MORATE POSLUŠATI: Kako se krade i onemogućava humanitarna pomoć

Podijeli

U audio zapisu donosimo priču o situaciji na potresom pogođenim područjima. Molimo vas da zapis poslušate u cijelosti. Objavila ga je NARODNA INICIJATIVA, a govori Bernarda Jug.

AUDIO ZAPIS:

(R. Tomanić)

Evo i primjera objave na društvenim mrežama o pljački humanitarne pomoći!

“Pomoć se dostavlja” tvrdi Crveni križ

No ne mogu svi doći po potrepština, pa ih volonteri razvoze. Na navode da do nekih nije stigla pomoć, Crveni križ kaže da su svaki dan na terenu. “Radimo i ono što je najbitnije pomoć se dostavlja. A samo ću ponoviti ako netko zna nekog kome nije dostavljena pomoć, neka nazovu, jave adresu. Ali pravu adresu jer nažalost dobivamo dojave pa se pojavimo, pa nema nikoga”, kaže Katarina Zorić iz Hrvatskog Crvenog križa, prenosi Dnevnik.hr

Pokušavaju koordinirati i građane koji su došli razvoziti humanitarnu pomoć. U Petrinju, Sisak i okolna sela i dalje stižu redovi automobila. Do obitelji Glatki došle su hrpe paketa. No vjeruju da do svih nije došla ista količina pomoći. “Najbliže cesti smo i najlakše im je tu. Tu po okolnim selima se mnogim ljudima teško i voziti, onda stanu tu, sve živo istrpaju. Mi smo prva tri dana samo trpali u kuću. Ono što nikako ne paše proslijedit ćemo dalje”, kaže Anamarija Glatki iz Petrinje. Nije ovim ljudima potrebna samo hrana. Ova obitelj u svoju razrušenu kuću više ne ulazi. Pa su se smjestili u dvorištu. A zahvaljujući donaciji do njih je stigla kućica u kojoj sada mogu spavati. “Ljudi iz Zagreba su nam kupili i donirali kućicu. Inače smo spavali već tri noći u autima, kombijima i tako. Nas ovdje mi smo zbrinuli četiri obitelji s njih 16. I svi smo ovdje i čekamo ostale kućice da dođu”, kažu Petrinjci Kristina i Goran.

Za sada je postavljeno 20-ak kućica, na terenu je njih 100-ak. Varaždinci su došli su ih pomoći postavljati da obitelji mogu useliti. “Stožer nas je aktivirao za spajanje električnih instalacija, kontejnera , kućica i tako to”, kaže Karlo Magdić, volonter iz Varaždina.

Da od danas kreće bolja koordinacija, uvjerava županijski stožer. Najviše će u idućim danima trebati donirati građevinski materijal. Mole građane da se koordiniraju s njima. “Da se točno rasporedi ne znam, u Strašniku kod te i te obitelji, potrebno je izvršiti to i to i da se onda točno uputi na tu lokaciju, vjerujem da je vrijeme koje je učinilo početnu zbrku je sada iza nas”, govori Roman Rosavec, načelnik Stožera Civilne zaštite SMŽ. Uspostavljeno je pet mobilnih telefona kako bi se svi mogli lakše organizirati. I kako bi prava pomoć zaista došla tamo gdje je najpotrebnija.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Stiže nam opasno nevrijeme: Jednom dijelu Hrvatske prijete i poplave
>>> Kupili svoj prvi stan u Sisku, nisu još platili ni prvu ratu… stan je razrušen – Evo što im je banka odgovorila… UŽAS
>>> Crvenog križ objavio koliko je do sada uplaćeno novca za stradale u potresu
>>> Ovo je prva žena koja će u SAD-u u saveznom zatvoru biti pogubljena u 70 godina: Njezin zločin užasnuo je naciju
Komentari

Najnovije