Utorak, 2 lipnja, 2020

Budući trener Bayerna Niko Kovač: ‘Ako živite u skladu s Biblijom u životu ćete imati sve što vam je potrebno’

Budući trener Bayerna Niko Kovač više je puta javno govorio o svojoj vjeri, koja ga oduvijek vodi kroz život te rado odlazi na svetu misu.

Kovač je s Eintrachtom iz Frankfurta u nepune dvije sezone napravio velike stvari, klub koji se grčevito borio za ostanak u Bundesligi doveo je na rub Europe te do finala njemačkog Kupa. U finalu će još uvijek njegov Eintracht igrati protiv moćnog Bayerna, koji je svoju snagu pokazao na ispunjenom Santiago Bernabeu u polufinalu Lige prvaka. Držali su njemački prvaci moćni Real u šahu 90 minuta, no, zahvaljujući turskom sucu, brojnim promašajima, Real se se još jednom izvukao.

Naravno, takav Bayern favorit je protiv Eintrachta u finalu Kupa, no, bio je to i Schalke, pa je opet Niko sa svojim igračima prošao u gostima.

Mnogi će se složiti s konstatacijom kako je bivši hrvatski izbornik kao trener sazrio, radi se o izuzetno radišnom, samozatajnom te pedantnom nogometnom stručnjaku, velike karizme, kako ga opisuje dobar dio njemačkih medija.  Uostalom, rad, upornost, volja.., doveli su ga na klupu Bayerna.

Pred njim su veliki izazovi, teško će biti zamijeniti jednu legendu, kao što je Jupp Heynckes, koji na kraju sezone odlazi u zasluženu mirovinu. S Bayernom je Heynckes osvojio sve, od Lige prvaka do brojnih njemačkih trofeja….

O kršćanskom odgoju

Niko nikada, kako smo spomenuli, nije skrivao svoj kršćanski odgoj. U njegovoj obitelji vjera je oduvijek imala istaknuto mjesto.

“Odgojeni smo kršćanski, religija je u našem domu imala veliku ulogu. Ako pokušate živjeti u skladu s Biblijom, u životu ćete imati sve što vam je potrebno: iskrenost, otvorenost, prijateljstvo, poštovanje, toleranciju i još puno toga čega u današnje vrijeme nedostaje. Vrijednosti su danas malo izmijenjene”, izjavio je Kovač nedavno za Frankfurter Allgemeine Zeitung, piše Story.

Niko Kovač redovito odlazi na mise i zanimljivo je što kaže o tome.

“Od 52 tjedna u godini na misu uspijem otići čak četrdeset nedjelja. Mislim da svatko odlazi tamo jer ima potrebu za mirom, želi komunicirati s Gospodinom i jer tamo ima mogućnost razmisliti o svemu što se oko njega događa. Iz Biblije možemo čuti samo dobro. Postoje i oni koji će neke stvari iz Kurana i Biblije drukčije interpretirati. No kada bi se svi držali onoga što uistinu piše, bili bismo puno sretniji”, opisao je.

O kršćanskim vrijednostima na terenu

“Nastojim svakome pristupiti otvoreno, iskreno i prijateljski. Mi smo tim. Kao trener moram donijeti odluke od kojih će neke i razočarati igrače. Ali jedno je jasno: nikada ne sudim nekomu na osnovi njegove osobnosti nego isključivo sportske izvedbe. Postoji jedna poteškoća: kao trener radiš s igračima iz raznih zemalja i kultura, svatko od njih je odgojen na svoj način, nisu svi jednakog obrazovanja i, naravno, imaju drukčiji karakter. Stoga sam se u Njemačkom nogometnom savezu upisao na seminar na kojem se, među ostalim, govori o tome i kako se nositi s međukulturnim razlikama. Želim znati kako kao trener mogu na najbolji mogući način pristupiti svakom pojedincu”, rekao je Niko.

O tome što kad se ne slaže s igračima

“To se često događa. Prvo ga pokušam razumjeti. Imam svoje stavove, svoje mišljenje, ali ono nije uklesano u kamenu. Pa i ja griješim. Dogodi se da se ipak razumijemo. Ako na kraju ne ide, moramo se rastati. No to mi se još nije dogodilo. U momčadi ima jednostavnih karaktera, ali i teških tipova. No i s njima se može pronaći zajednički jezik. Ali morate biti spremni na kompromise, inače ne ide. Čak i trener mora biti spreman na to da će jednom možda morati zažmiriti na jedno oko, iako je on najviši po hijerarhiji”, kaže Niko.

Komentari

Komentari