Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Barić, Penava: Svečana promocija polaznika vojnih škola vraća se u Vukovar

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman (HVU) general-pukovnik Slavko Barić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavili su u srijedu na konferenciji za novinare program svečane promocije polaznika vojnih škola „Vukovar 2017.“ koja će se održati u subotu 24. lipnja.

Na promociji, koja se poslije pet godina vraća u Vukovar, biti će promovirano 167 polaznika Hrvatskog vojnog učilišta. Među njima je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno-stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole. Među njima je i 13 polaznika iz drugih država (BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Slovenija).

„Svečana promocija je dio tradicije u mnogim zemljama. Održavaju se na najviši državni praznik i na najsvetijim mjestima. Polaznici vojnih škola na taj dan svečano završavaju sa svojim vojnim školovanjem, a dio njih koji ulaze u časnički sustav na taj dan dobivaju i činove i službeno ulaze u sustav Oružanih snaga“, rekao je general Barić.

Prvi put polazniku s najvišim ocjenama Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro biti će dodijeljeno posebno priznanje Grada Vukovara, o čemu je odluku donijelo Gradsko vijeće. To priznanje se dodjeljuje u spomen na generala Blagu Zadru. Prema riječima Barića, od 1991. godine, kada je pokrenut Centar vojnih škola, preko 36.000 osoba završilo je razne oblike školovanja i tečajeva.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako se poslije pet godina svečana promocija vraća u Vukovar.

„Ona se u Vukovaru održavala od 2004. do. 2012. godine kada je ukinuta i odlukom tadašnje vladajuće garniture vraćena u Zagreb. Na inicijativu Grada Vukovara, a u sklopu promišljanja Vukovara kao mjesta posebnoga pijeteta, promocija je vraćena tamo gdje pripada. Kruna će biti vraćanje jedne inženjerijske postrojbe Hrvatske vojske u Vukovar što očekujemo u listopadu ove godine“, rekao je Penava.

Program svečane promocije započinje u petak, kada će biti položeni vijenci na Memorijalnom groblju i na spomen obilježju Ovčara. Najavljena je i izložba opreme i naoružanja, svečani mimohod kroz grad, nastup krila Oluje, akrobatsko – ceremonijalne radnje Počasne zaštitne bojne te koncert Simfonijskog orkestra OSRH. Na Svečanu promociju polaznika vojnih škola najavljen je dolazak i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, ministra obrane Damira Krstičevića i brojnih gostiju.

(Hina)

Komentari

Komentari