Banke uvode naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama, istražili smo koliko će vas to koštati

Podijeli

Zagrebačka i OTP banka uvele su novost na domaće bankarsko tržište. U obje banke uskoro se neće moći podići gotovina na šalteru u poslovnici bez plaćanja naknade, no postoje iznimke. U najvećoj domaćoj banci, Zabi, naknada je uvedena još u rujnu, dok ju OTP uvodi krajem studenog, a ispitali smo i ostale velike banke planiraju li ovaj potez kojim zapravo žele rasteretiti poslovnice i gurnuti klijente prema bankomatima i digitalnom bankarstvu

U Zagrebačkoj banci kažu nam da su naknadu za gotovinske isplate u poslovnici banke uveli još 20. rujna, pri čemu ističu da se naknada ne naplaćuje nijednom klijentu koji u Zabi ima ugovoren korisnički paket usluge. Naknada se ne naplaćuje niti za isplate s kunskih računa za zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom.

Cijena usluge inače iznosi 1,95 kuna po transakciji, a pregled svih naknada koje banka primjenjuje u poslovanju po transakcijskim računima sadržan je u Izvatku iz tarife naknada za usluge, napomenuli su nam i zaključili: ‘Klijenti bez naknade mogu podizati gotov novac koristeći rasprostranjenu mrežu bankomata Zagrebačke banke, a na raspolaganju su im i brojne transakcijske usluge putem mobilnog i online bankarstva.’

U OTP-u, koji uvodi naknadu za gotovinske isplate kuna 22. studenog, kažu da će ta usluga do iznosa od 500.000 kuna iznositi četiri kune po isplati, odnosno sto kuna za transakcije više od 500.000 kuna. Naknada se neće naplaćivati za gotovinske isplate manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik/zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.

‘Smanjenjem broja transakcija podizanja gotovine u poslovnicama naši šalterski djelatnici imat će više vremena za savjetovanje klijenata oko korištenja proizvoda i usluga banke. Iz tog razloga u poslovnice banke uveli smo i ulogu savjetnika za građanstvo, poznatijeg kao meeter/greeter, s ciljem edukacije klijenata o korištenju digitalnih kanala banke. Prvi dojmovi naših klijenata su pozitivni. Uz to, podigli smo dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima na 8.000,00 kuna’, kažu nam u OTP-u.

PBZ, druga najveća banka u zemlji, za sada ne naplaćuje naknadu za isplatu gotovine građana u poslovnicama, međutim razmatra se mogućnost uvođenja takve naknade. Evo kako to pravdaju: digitalni i drugi alternativni kanali mijenjaju način poslovanja banaka koje usklađuju svoje poslovanje s potrebama i navikama klijenata, piše tportal

Za svoje dnevne financijske transakcije klijenti koriste ostale kanale poslovanja, najčešće bankomate i online bankarstvo. Upravo zbog toga banke mijenjaju svoju organizacijsku strukturu širenjem dijelova koji se bave digitalnim kanalima, a poslovnice sve više dobivaju savjetodavnu ulogu u poslovanju s građanstvom i manje služe za usluge kao što su uplate na račun, isplate ili plaćanje računa.

Dodaju kako imaju vrlo raširenu bankomatsku mrežu te suvremene uplatno-isplatne uređaje s unaprijeđenim funkcionalnostima uplate. Klijenti se stoga preusmjeravaju na nove uređaje te im zaposlenici u poslovnicama demonstriraju mogućnosti bankomata i prednosti korištenja: klijenti ne čekaju u redu u poslovnicama na poslove uplate do 30.000 kuna, odnosno isplate do 5000 kuna, imaju mogućnost uplate neovisno o radnom vremenu poslovnice i veliku brzinu brojanja veće količine novčanica.

Raiffeisen banka, Sberbanka, Erste, Addiko i Hrvatska poštanska banka ne naplaćuju ovu naknadu niti im je u planu njeno uvođenje, potvrdile su za tportal.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MODRIĆEVA BIOGRAFIJA DIGLA SRBIJU NA NOGE: ‘Četnici su mi bezobzirno ubili djeda’
>>> Pravomoćno osuđeni četnici iz Popovca, jedan od njih je Hrvat! Divljački tukli civile i protjerivali Hrvate iz Baranje
>>> MARCEL HOLJEVAC: Pristojni ljudi nisu bili u Vukovaru ni 91.
>>> DIJELITE DALJE! Nikola Kajkić dobio ozbiljne prijetnje
Komentari

Najnovije