Petak, 7 kolovoza, 2020

BANDIĆ: Hrvati u BiH moraju braniti svoju konstitutivnost svim sredstvima

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, komentirajući odbijanje da se kroz izmjene Izbornog zakona osigura da Hrvati mogu izabrati svoje predstavnike, izjavio je kako je žalosno to što Hrvati u BiH stalno moraju dokazivati da su hrvatski sinovi Bosne i Hercegovine i da su za Bosnu i Hercegovinu.

“Mi smo bili prvi glas za opstojnost Bosne i Hercgovine, mi stalno moramo dokazivati da smo konstitutivan narod u BiH i moramo tu konstitutivnost braniti svim demokatskim sredstvima”, kaže Bandić u izjavi za Dnevnik.ba i nastavlja:

“Međutim, mi ćemo i ubuduće nastaviti to činiti. Preduvjet da bi to učinili je da budemo skupa, sve ono što nas ima dole, a malo nas ima, moramo biti u sinergiji i zajedno”, kaže on.

Podržati Čovića

Bandić za predstojeće opće izbore kaže kako smatra da bi trebalo podržati trenutnog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića jer je na taj način moguće izboriti legitimne predstavnike i na svim ostalim razinama vlasti u BiH.

“Trebali bi smo podržati trenutnog člana Predsjedništva gospodina Čovića i na taj način izboriti ponovno svoje legitimne predstavnike u svim tjelima vlasti”, kaže on.

Strateški interes Hrvatske

Bandić smatra i da je strateški interes Hrvatske da BiH funkcionira kao država tri konstitutivna i ravnopravna naroda.

“Meni je bitna opstojnost hrvatskog naroda u BiH jer je strateški interes Hrvatske da BiH bude demokratska država, s tri ravnopravna i konstitutivna naroda, jedisntvene BiH. To je preduvjet sigurnosti u Bosni i Hercegovini i stabilnosti na ovim prostorima, strateški interes Repbulike Hrvatske, opstojnost BiH, ali paralelno s tim i hrvatskog naroda u njoj.

O Pamuku i Mesiću

Komentirajući to kako su njemu oduzeli titulu počasnog građanina Sarajeva zbog izjave o trećem entitetu, Bandić kaže da mu to nije čudno jer su je oduzeli i Pamuku:

“Ne bih komentirao Mesića i nagradu koju je on dobio, ali mogu komentirati sebe i nobelovca Pamuka. Ako su je mogli oduzeti njemu, zašto ne bi i meni”, rekao je Bandić i dodao kako njemu nagrade ne trebaju: “Ja vam mogu reći da Bandiću nagrade ne trebaju”, zaključio je Milan Bandić u razgovoru za Dnevnik.ba./HMS/

Komentari

Komentari