Srijeda, 15 srpnja, 2020

‘Baka je mislila da smo četnici pa je otkrila da Beli Orlovi pripremaju zasjedu. Gotovina je tada ranjen’

Hrvatske snage su se zaustavile kako bi se izbjeglo stradavanje civila, no tada su neprijateljske snage po prvi put demonstrirale gaženje vlastitih civila u koloni oklopnim vozilima, pri paničnom bijegu.

Dolaskom u selo Korita kao dominantne kote, napredovanjem hrvatskih snaga iz pravca Kamenske, pritiska sa sjevera iz pravca Daruvara, prema Kusonjama, neprijateljske snage dolaze u kritičnu situaciju.

Kreće uspješno oslobađanje Lipika, prvog oslobođenog grada u Domovinskom ratu, uz nastavak potiskivanja neprijateljskih snaga iz istočnog dijela okupiranog Pakraca. U tom trenutku, hrvatske snage su od ukupno 2 500 km2 okupiranog područja, oslobodili 1.900 km2. Pokrenuta je završna operacija “Orkan 2”, no Sarajevsko primirje, obustavilo je dovršetak oslobodilačkih operacija. Pause Unmute Loaded: 1.49% Remaining Time -27:24 Fullscreen Podijeli

Slijedom neuspješnih dogovora o otvaranju auto puta, niza incidenata, pokrenuta je VRO “Bljesak”. Snaga Hrvatskih postrojbi, priprema, moral, opremljenost, bili su na takvoj razini da je zbog brzine napredovanja, iskorišteno samo 10% od artiljerijskih sredstava planiranih u operaciji.

Velik broj neprijateljskih bitnica nije stigao ni djelovati. Hrvatske snage su se zaustavile kako bi se izbjeglo stradavanje civila, no tada su neprijateljske snage po prvi put demonstrirale gaženje vlastitih civila u koloni oklopnim vozilima, pri paničnom bijegu. Najteži dio operacije je bilo ovladavanje planinskim dijelom u kojem su ostale neprijateljske snage, koje su bile odsječene, no u kratkom roku, snage Specijalne Policije su dovršile operaciju i preuzele punu kontrolu.

Izvor: Večernji list


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) BANDIĆ ISPROVOCIRAO KAMERMANA: Pogledajte kako je reagirao
>>> Oprez! ‘Tiha’ bolest razvija se mjesecima bez upozorenja
>>> PANIKA U HDZu: Kao Pupovac, autobusima će dovoziti glasače
>>> U SRBIJI razbili auto vukovarskih registracija, Srbi oduševljeni, “Ustaška zastavica se vidi kroz razbijenu šoferku!”
>>> Slovenac Dončić dobio nemoralnu ponudu; odugovlačio s odlukom pa dobio ček od 100 milijuna dolara!
Komentari

Komentari