Petak, 21 veljače, 2020

Anton Filić: Milorade, dok si na vlasti nemaš pravo na posebnu kolonu!

Ako Pupovcu nešto smeta (oko Jasenovca i svega ostalog), neka to riješi sa svojim partnerom Plenkovićem. Ali on igra dvostruku igru: s jedne strane pomaže HDZ-u i Plenkoviću da ostanu na vlasti, a s druge strane ne želi pomoći Hrvatskoj, piše Anton Filić na Večernjem listu.

Nevinim jasenovačkim žrtvama treba se pokloniti, ali mora li se to svake godine događati u tri ili čak četiri kolone kao ove godine. Čemu taj igrokaz ako je cilj svim tim kolonama osuditi ustaške zločince i odati pijetet njihovim žrtvama.

Promatračima sa strane posebno će biti nejasno zbog čega je u posebnoj koloni i šef SDSS-a Milorad Pupovac, kad je njegova stranka dio koalicije koja vlada Hrvatskom. I to ne beznačajan dio: upravo je troje zastupnika srpske manjine u Saboru onaj jezičac na vagi koji HDZ ostavlja na vlasti umjesto da ga potjera u oporbu.

Vladajući, kao što se zna, sada imaju 77 ruku, bez Srba imali bi ih 74 (a bez svih manjinaca 69) i mogli bi biti opozicija. A netko drugi bi preuzeo odgovornost da povede Hrvatsku… Pa, ako Pupovcu nešto smeta (oko Jasenovca i svega ostalog), neka to riješi sa svojim partnerom Plenkovićem.

Ali on igra dvostruku igru: s jedne strane pomaže HDZ-u i Plenkoviću da ostanu na vlasti, a s druge strane ne želi pomoći Hrvatskoj (tri ili četiri kolone sigurno joj ne pomažu), nego je želi još više ocrniti prozivajući je za veličanje ustaštva i negiranje ustaških zločina.

Dajući na taj način štofa beogradskoj nacionalističkoj i velikosrpskoj čaršiji kojoj smeta svaka Hrvatska, osim one iza linije Virovitica-Karlovac-Karlobag. Pomoći HDZ-u (da ostane na vlasti) i ocrniti Hrvatsku, to kao da je politički kredo Milorada Pupovca.

Naizgled kontradiktorno, ali na taj se način samo razotkriva činjenica da na vlasti u ovom trenutku doista imamo trgovačku koaliciju, piše Anton Filić na Večernjem listu..

Uz koju naravno, kad je Pupovac u pitanju, idu i klasični postulati etnobiznisa. Uguraj što više svojih na važnim pozicijama, budi čvrsto uz vlast, a prema vani glumi nekakvo neslaganje i neovisno ponašanje.

I HDZ bi mogao od Pupovca tražiti da se odluči: ili će ići u istu kolonu ili ne može biti u koalciji, ali ta stranka (čast izuzecima) ionako je nebrojeno puta pokazala da joj je (kao i većini naših stranaka) Hrvatska na srcu samo dok je novčanik pod rukom pun. I zato mora tolerirati nestašluke svog koalicijskog partnera.

Jer “vlast je slast”, a uhljebništvo modus operandi. A usta onda mogu biti puna obrane nacionalnih interesa, demografije, borbe za bolji život običnog čovjeka. Dok narod ne progleda i ako ikad progleda…, piše Anton Filić na Večernjem listu.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na na Večernjem listu.

Komentari

Komentari