Utorak, 26 svibnja, 2020

Ankete jasno pokazuju – najopasniji protivnik predsjednice je Škoro, a ne Milanović. Dokad će ona to ignorirati?

Ultraljevičarsko glasilo Telegram bivšeg vlasnika propalog EPH Holdinga, čije su stotine milijuna dugova na kraju pale na “male ljude” čije je interese uvijek tobože štitio, huška HDZ da se oštrije suprotstavi Škori jer, kažu, “ignoriranje je opasno”: Očito je i njima jasno da je Milanović mrtva riba, pa da će se glavna borba voditi između aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore.

“Kampanja Kolinde Grabar-Kitarović, bar ona službena, još nije ni krenula, a već se slegla i prašina iza prve bitke oko njenog strateškog pravca”, piše Jasmin Klarić. “Prije mjesec dana, naime, dio HDZ-a skandalizirao se izjavom Davora Ive Stiera o tome da mu ne pada na pamet u kampanji napadati Miroslava Škoru, jer je HDZ-ov protukandidat Zoran Milanović.

Iz izbornog tima predsjednice, međutim, brzo su stali upravo na Stierovu stranu: “Predsjednica se u kampanji neće osvrtati na Miroslava Škoru jer je njen politički suparnik isključivo Zoran Milanović (…) Škoru nećemo doticati, pa to je čovjek koji je pjevao na našim skupovima”, poručili još i danas službeno još uvijek neoformljenog stožera. Nakon toga, priča se ispuhala i u javnosti se uvriježilo kako je glavni suparnik Kolinde Grabar-Kitarović baš bivši SDP-ov premijer.

Do kojeg bi usijanja doveo odnose u HDZ-u usred proljetnih unutarstranačkih izbora, teško je i zamisliti. Uglavnom, Milanović je, gledano iz političke perspektive, u ovom trenutku idealni neprijatelj za Kolindu Grabar-Kitarović i za HDZ Andreja Plenkovića.

Mali problem u tome je što Zoran Milanović nije najopasniji politički suparnik Kolinde Grabar-Kitarović u ovoj kampanji. Isto tako, Milanović u predsjedničkoj kampanji nije najopasniji politički suparnik ni HDZ-u i Andreju Plenkoviću. Na taj zaključak jednostavno i bez ikakve dileme ukazuju jedine dostupne brojke, one iz anketa – osoba koja može lakše pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora zove se – Miroslav Škoro.

ŠKORO ZA VRATOM

I ne radi se tu o neznatnim razlikama, Škoro je u drugom krugu uglavnom bliži Kolindi Grabar-Kitarović od Milanovića za tridesetak posto i to traje praktički od objave njegove kandidature. Dok je u lipanjskim redovnim anketama (CRO Demoskop i Crobarometar) razlika predsjednice i dvojice najozbiljnijih izazivača u prosjeku bila po 18.1 postotni bod, u svim narednima se pokazalo kako je Škorin zaostatak u drugom krugu mnogo manji od onog Zorana Milanovića.

Prosjek dviju redovnih anketa za rujan pokazuje da Milanović za Grabar-Kitarović kaska za 12,7, a Škoro za 8,5 postotnih bodova. I Hrejting, istraživanje koje se u nekoliko posljednjih mjeseci provodi za HRT, u svom rujanskom izdanju potvrđuje da će Milanović teže do pobjede u drugom krugu – za predsjednicom zaostaje 9,1 posto, dok je Škoro od brojki Grabar-Kitarović udaljen za 7,6 posto glasova.

Ove brojke, a takve su od kad je Škoro objavio kandidaturu, matematički precizno ukazuju tko je glavna prijetnja za Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Isto tako, izrazito precizno ukazuju i što bi trebala biti osnovica njene predizborne kampanje – da se Škoru ostavi ondje gdje ga, zasad, ostavljaju i ankete za prvi krug izbora, na trećem mjestu, dakle izvan drugog kruga u kojem bi mogao opasno ugroziti predsjednicu.

Ignoriranje Škore, što je taktika koju izborni tim Kolinde Grabar-Kitarović kani primijeniti, imalo bi smisla da je on daleko od plasmana u drugi krug. Ali, to se ne događa – prosjek dviju redovnih anketa pokazuje da je Škoro u rujnu u prvom krugu iza Milanovića pet postotnih bodova, što je daleko od nedostižne razlike tri mjeseca pred izbore”, piše Klarić, i daje “dobronamjeran” savjet HDZ-u, “Politička logika po kojoj bi HDZ i predsjednica trebali biti uglavnom benevolentni prema slavonskom izazivaču je, pritom, višestruko opasna. Uđe li Škoro u drugi krug, pobjeda Grabar-Kitarović bit će pod većim znakom upitnika. Tetošenje Škore, kako se ne bi izazivalo vraga u vidu dubljeg raskola na desnici, moglo bi stoga dovesti do smjene na Pantovčaku i to ne one za koju mnogi analitičari drže da bi mobilizirala desnicu u fronti protiv tobožnje “crvene opasnosti”.

 

Komentari

Komentari