Četvrtak, 26 studenoga, 2020

Američki bogataš odustao od ulaganja pola milijarde dolara u Hrvatsku nakon što je već potrošio milijune: “Ne možete mi jamčiti ništa…”

Pred ravno godinu dana, Američki poduzetnik Jeff Blackard je na Konferenciji o zdravstvenom turizmu potvrdio namjeru da na otoku Pašmanu izgradi turističko naselje “Pašman rivijera”, s hotelima, apartmanima, vilama, plažama i ostalim pratećim sadržajima s ukupnim kapacitetom od 4000 kreveta, uz ulaganje od 500 milijuna dolara.

– Pokušat ćemo napraviti autentično dalmatinsko naselje, u skladu s tradicijom i okolišem koje sam detaljno proučio. U gradnji bismo koristili jedino domaće materijale. Radnici koji bi radili u naselju u njemu bi i živjeli – naveo je Blackard.

U prilog svojim namjerama da pokrene veliko ulaganje u našoj zemlji, Blackard je naveo da se zaljubio u Hrvatsku iako, kazao je, ni njemu ni njegovoj supruzi nitko nije podrijetlom odavde. Ističe kako je zadnjih godina proveo puno vremena ovdje kako bi stekao uvid u način poslovanja, poslovnog razmišljanja i običaja u nas.

Lokacija na kojoj je Blackard htio podignuti “Pašman rivijeru” nalazi se osam kilometara uzduž obale, na ukupno 260 hektara, od čega bi 100 hektara bilo urbanizirano. Kao dodatni cilj projekta naveo je izgradnju mosta koji bi povezao sjeveroistočni dio Pašmana s kopnom u blizini Biograda na Moru. Most je unesen i u pripadajuće prostorne planove, kao i prilazna cesta zamišljenome resortu.

“Ono što investitori žele vidjeti u svakoj državi jesu pravna sigurnost i predvidivost, jasna i transparentna pravila poslovanja i dobra poslovna klima”, rekao je na istoj toj Konferenciji Rick Santorum, bivši senator. A to nisu vidjeli: Zato je Gentry Beach, investitor i član financijskog odbora predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, također sudionik Konferencije, rekao:

Hrvatska još uvijek nije prijateljska zemlja za biznis. Utoliko me začudilo kada je moj prijatelj Jeff Blackard najavio ulaganje. No, kada sam došao ovdje, promijenio sam mišljenje, uvjerio sam se da Jeff ima viziju”.

No u međuvremenu je Blackard promijenio mišljenje. On je ovih dana, nakon jedne godine i dosta utrošenog novca na pripremne radove, odustao od posla. Iako je ta međunarodna tvrtka do sad zaslužna za preko dvije milijarde ulaganja u nekretninske projekte širom svijeta, sa žaljenjem su morali konstatirati kako za sada odustaju od ulaganja u projekt na Pašmanu. Iako su naišli na profesionalan pristup, transparentan odnos i dobru komunikaciju i u općini Pašman i u Zadarskoj županiji, te do sad već potrošili nekoliko milijuna kuna, ulagači iz Blackard Globala ne mogu dalje.

Kao prvo, Blackard Global od početka je bio obaviješten da postoje “određene financijske obveze koje bi kao budući investitor trebao podmiriti”, međutim, nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 milijuna eura. Iako se kroz pregovore dvije strane taj iznos uspio smanjiti na otprilike dva i pol milijuna eura, to je još uvijek bio prevelik investicijski rizik. Mnogo govori i činjenica da je Blackard Global bio jedina tvrtka koja se uopće prijavila na natječaj.

Valja također imati na umu kako igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za tvrtku Pašman rivijera d.o.o. te da ne postoji urbanistički plan uređenja što je bila obveza investitora nakon kupovine udjela u društvu Pašman Rivijera te je dio zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika. Ukratko, riječ je o greenfield investiciji, a financijske obveze više odgovaraju bronwfield investiciji, što za Blackard Global nije prihvatljivo.

– Za nas, kao i za bilo koji investicijski fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 milijuna dolara, jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Kada bi i da smo izgradili resort te da je u budućnosti došlo do poremećaja na Sredozemnom turističkom tržištu našli bismo se u financijskim problemima, a kako pravila natječaja ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti održati stabilnost projekta. Također, općina nije bila u mogućnosti omogućiti bilo kakvo jamstvo za nas kao investitore. Iz mojeg iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gdje u svijetu moraju biti atraktivne za investitore. Nažalost, ovdje to nije bio slučaj., ovim je povodom izjavio Jeffory D. Blackard, predsjednik Uprave i direktor tvrtke Blackard Global.

Komentari

Komentari