Zagreb, 30.03.2020. - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održana u ponedjeljak u 14 sati. Na fotogrfiji Davor Božinović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk / POOL

Aktivirat će 17. članak Ustava? Ljudi uznemireni, znate što to uopće znači?

Podijeli

Članak 17. Ustava bavi se ograničavanjem prava inače zajamčenih Ustavom, poput slobode kretanja i okupljanja

Predsjednik Zoran Milanović više je puta ustvrdio da Nacionalni stožer civilne zaštite ne radi prema adekvatnom zakonskom okviru te da bi trebalo aktivirati članak 17. Ustava. Ponovio je to i danas kada je Andreju Plenkoviću davao mandat za sastavljanje nove Vlade, prenosi danas.hr 

“Volio bih da imamo jasnije definirane ovlasti za donošenje mjera i rokove u kojima takav režim vrijedi. Držim da postojeći zakonski okvir nije taj. Mislim da bi rješenje bilo da većina prema članku 17. Ustava predloži na određeno vrijeme suspenziju ljudskih prava. Mislim da ta dvotrećinska većina u Saboru postoji. Ne vidim tko bi u Saboru imao išta protiv toga”, rekao je Milanović.

Stožerom se bavili i ustavni suci

Članak 17. Ustava bavi se ograničavanjem prava inače zajamčenih Ustavom, poput slobode kretanja i okupljanja.

“U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike”, glasi članak.

Pritom Milanović ističe kako to nije isto što i izvanredno stanje. “Postoji dvotrećinska većina u Saboru”, objašnjava.  Iako i sam ističe kako cjepidlači te kako mu je osnovni cilj ukazati na pravnu nesređenost u kojoj djeluje Stožer, (navodeći kao primjer maske), da njegovi prigovori nisu bez osnova pokazuje i to što je ranije dvoje ustavnih sudaca zatražilo provjeru ustavnosti djelovanja stožera.

Ipak, ustavni stručnjak Mato Palić za RTL Direkt je rekao da Milanovićevo zazivanja članka 17. nije opravdano.

“Bilo bi opravdano jedino u situaciji kada ne bi bilo nekakvog drugog rješenja za pravnu regulaciju u kojoj se nalazi Republika Hrvatska, dakle od proglašenja epidemije na području Republike Hrvatska do ovamo, to je osnovni razlog”, rekao je Palić.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Nema više! Stigla loša vijest za desetke tisuća u RH: ‘Sad su na redu banke…’
>>> GOTOVO JE! SUSTAV JE KOLABIRAO! Vili Beroš u nikad većim problemima: Sad će se vidjeti što zna
>>> Migrant provalio u kuću, pretukao ženu, pokrao zlato i novac, vlasnik kuće pucao iz pištolja
>>> BUJANEC POSTAVIO VRLO PROVOKATIVNO PITANJE ZASTUPNICI ALBANSKE MANJINE ERMINI LEJAK PRLJSKAJ!
Komentari

Najnovije