60.000 ljudi ostaje bez posla?! Stižu otkazi, ali i nešto još gore: ‘Tijekom zime…’

Podijeli

‘Doći će do otkaza, propadanja firmi, otkazivanja prostora i ekonomski učinak će biti izrazito težak’

U krizi izazvanoj koronavirusom najviše su pogođeni ugostitelji, turističke agencije i autoprijevoznici, ministar financija Zdravko Marić poručio je da ih država ne može financirati do beskonačnosti. S pogoršanjem vremena, ugostitelji će uskoro morati poslovanje preseliti unutra, što zbog epidemioloških mjera znači i nove gubike. Očekuje se da će ukupna zarada biti i do 40 posto manja nego lani, javlja Dnevnik.hr.

“Umjesto dosadašnjih 15 milijardi, koliko je bilo, to je devet milijardi kuna prometa. Tih šest milijardi kuna će se napravit reperkusija na način da će doći do otkaza, propadanja firmi, otkazivanja prostora i ekonomski učinak će biti izrazito težak”, rekao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

Traže porezno rasterećenje

Zato ugostitelji apeliraju na daljnju pomoć države jer bez Vladine pomoći, ističu ugostitelji, brojni lokali neće dočekati proljeće, a pretpostavlja se da bismo već ove zime samo u ugostiteljstvu mogli ostati bez 30.000 radnika.

“Mi ne možemo očekivati da ćemo preživjeti zimu bez određenih subvencija. Mi tražimo porezno rasterećenje da možemo raditi jer, ako je nama država oduzela pravo i smanjila kapacitete za 40 posto i nametnula nove standarde poslovanja bez da nam je dala porezno rasterećenje, mi ne možemo očekivati nikakav progresivan napredak u toj djelatnosti”, rekao je Medak.

 

Gubici se gomilaju

Sve je više onih kojima je neprihvatljiva mjera skraćenog radnog vremena, a među njima su i vozači autobusa. Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika, smatra da je mjera u potpunosti neprimjenjiva zato što se struktura prijevoza ne može tako organizirati, a i postoji poseban zakon koji ne prepoznaje i ne predviđa takav oblik rada.

Ministarstvu rada jučer su poslali zahtjev da im se najesen nastave isplaćivati mjere po istom modelu kao za srpanj i kolovoz, upozoravajući da se gubici gomilaju. “Turizma nema, nema posebnih vožnji, nema povremenih vožnji. Zatvorene su granice, nema linija prema inozemstvu, a ovo što je lokalno je također pod pritiskom pada broja putnika”, rekao je Meštrović.

Teška situacija za turističke agencije

Za turističke agencije sezona je gotova, a čeka ih nikad teže jesen i zima, piše Dnevnik.hr. Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, upozorio je da se turističko gospodarstvo ne može nadati nikakvim ekonomskim učincima sve do četvrtog mjeseca iduće godine. “Samom tom činjenicom znamo da je nemoguća održivost i turističkog sektora i putničkih agencija i mjere Vlade su i više nego neophodne”, rekao je.

Prema procjenama, u sektoru turizma bez posla bi moglo ostati i do 60 tisuća ljudi, a na Zavodu za zapošljavanje već je 151 tisuća radnika, što je 11.300 više nego početkom godine.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Uvode obvezno mjerenje temperature: Objavili za koga i u kojem slučaju…
>>> Hitno reagirali zbog Stožera: Banke su odlučile uvesti veliku promjenu…
>>> THOMPSON NA GODIŠNJICU SMRTI ZVONKA BUŠIĆA OTKRIO TAJNU BROJA NA SVOJOJ MAJCI: “Njemu je posvećena ta pjesma…”
>>> Otkrivena Trumpova ponuda Vučiću u vezi s Kosovom?
Komentari

Najnovije