Subota, 18 siječnja, 2020

25. lipnja 1991. osnovane Hrvatske obrambene snage – Tamo gdje drugi nisu smjeli ili htjeli išao je HOS!

Nepoznata zanimljivost je da je na samo proglašenje samostalnosti Hrvatske (Dan državnosti) osnovan HOS – elitna jedinica Hrvatske vojske koja je podnijela veliki teret u prvim i najtežim danima obrane Hrvatske.

Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo je išao HOS!

Hrvatske obrambene snage (HOS) su službeno osnovane krajem na današnji dan 1991. od strane Dobroslava Parage, Ante Paradžika, Alije Šiljka i još nekih članova tadašnjeg vodstva HSP-a. Odmah je osnovan i Ratni stožer HOS-a, a Ante Paradžik je bio njegov prvi načelnik. Ratni Stožer HOS-a je bio smješten u zagrebačkim prostorijama HSP-a, tj. u Šenoinoj ulici na broju 13, a kasnije u Starčevićevom domu, prenosi narod.hr

Hrvatske obrambene snage (HOS), ponos hrvatskoga naroda, vojne su jedinice koje su branile Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu od velikosrpske agresije na svim najtežim bojištima, od Vukovara, Dubrovnika i Srđa, Škabrnje, Gospića, Vinkovaca, Osijeka, Jasenovca, cijele Dalmacije.

U Zagrebu sudjeluju u borbama s JNA i oslobađanju vojarni Borongaj i Maršalka, a bore se i diljem BiH do Sarajeva, Kupresa, Livna, Mostara i doline Neretve, Jajca, Bosanske Posavine, područja srednje Bosne, sudjeluju i u oslobađanju doline Neretve 1992.

Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo je išao HOS!

HOS-ovci su među prvima krenuli u obranu napadnute Domovine, i bili prvi u napadu a zadnji u povlačenju. Više od pet stotina bojovnika HOS-a dalo je svoj život u obrani RH i BiH, dok su mnogi ostali ratni vojni invalidi.

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!