Subota, prosinac 7, 2019

23. veljače 1922. Rođena Kata Šoljić – Vukovarska Majka čija su djeca stradala u srpskoj agresiji

Kata Šoljić je simbol majki čija su djeca stradala u srpskoj agresiji na Hrvatsku, zato za Katu Šoljić možemo napisati da je – Vukovarska Majka.

Kako godine prolaze, sve češće, na žalost, moramo si postaviti pitanje: sjećamo li se Kate Šoljić, najponosnije majke u Hrvata i njezina četiri sina koji su ubijeni od strane srbijanskih četnika tijekom hrvatskog Domovinskoga rata i agresije Srbije na Hrvatsku?

Umrla je 2008. i sahranjena na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zajedno sa svojim suprugom te četiri sina: Nikom, Ivanom, Mijom i Matom.

Rođena je u Donjem Vukšiću, kod Brčkog, 23. veljače 1922. godine u siromašnoj obitelji. Ima i dvije kćeri Maru i Anu, koje su također sudionice Domovinskoga rata. Ona je bila simbol majki čija su djeca stradala u srpskoj agresiji. No, njena kalvarija počela je još u II. svjetskom ratu, ali i nakon njega kada je ostala bez braće i nekih drugih članova svoje obitelji. Cijela obitelj Šoljić bila je proganjana u vrijeme komunizma. Posmrtne ostatke svoja četiri sina tražila je punih 12 godina. A za zeta, branitelja Vukovara, još ni danas ne zna kako je poginuo i gdje je sahranjen.

Njezin život kao da je bio satkan od suza i neprospavanih noći! Međutim, nikada nije posustala u borbi za istinom. Često bi znala reći: “Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.”

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman povodom Dana državnosti 1995. odlikovao Katu Šoljić redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota.

Izvor: narod.hr

Komentari

Komentari