Nedjelja, 7 lipnja, 2020

Hrvatska i Srbija žele intenzivniju suradnju graničnih policija

Čelnici hrvatske i srbijanske policije razgovarali su u Srbiji o problematici krijumčarenja ljudima, migracijskim kretanjima i migracijskoj krizi s kojom su obje zemlje bile suočene, zaključivši da žele nastaviti poticati suradnju dviju graničnih policija kako bi bila još intenzivnija.

S obzirom da kriminal ne poznaje granice i suradnja policija tih dviju država treba biti otvorena, pouzdana i učinkovita radi ostvarenja sigurnosti građana, izvijestio je MUP u ponedjeljak na internetskim stranicama, nakon što su se u petak u Batrovcima u pratnji suradnika sastali glavni ravnatelj hrvatske policije Marko Srdarević i direktor srbijanske policije Vladimir Rebić.

Srdarević je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom u borbi protiv svih oblika kriminala, na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a smatra da ima mjesta za unaprjeđenje suradnje. Obje su strane posebno naglasile suradnju graničnih policija u svim segmentima i razinama rada, ustvrdivši da takvu suradnju žele nastaviti poticati kako bi bila još intenzivnija, rekao je Srdarević.

Hrvatska je strana sa srbijanskim kolegama podijelila iskustva u pogledu ispunjavanja uvjeta za ulazak u Europsku uniju i zonu Schengena.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez ocijenio je suradnju temeljne, prometne, granične i specijalne policije dobrom, posebice u pogledu osiguranja rizičnih javnih okupljanja. Najavio je da će i ove godine srbijanske kolege sudjelovati u projektu Sigurne turističke sezone.

Suradnja dviju kriminalističkih policija također je ostvarila niz pozitivnih iskustava, posebno u suzbijanju i borbi protiv krijumčarenja droga.

(Hina)

Komentari

Komentari