Utorak, 25 veljače, 2020

HRVATSKA POGLEDAJ: Tisuće Čeha prosvjedovalo protiv imenovanja bivšeg komunističkog policajca nadzornikom policije

Tisuće Čeha prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Pragu i u desetak drugih gradova protiv imenovanja u petak komunističkog zastupnika Zdeneka Ondračeka, bivšeg komunističkog specijalca, na čelo parlamentarnog odbora zaduženog za kontrolu policije.

U središtu Praga se okupilo oko 7000 osoba na potpisivanju peticiju kojom traže novo glasanje i na prosvjedu protiv premijera Andreja Babiša, optuženog da je prije 1989. surađivao s bivšom komunističkom tajnom policijom StB.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima su poručivali “Ne povratku esenbaka (članova komunističke policije) na vlast”.

“Izbor Ondračeka je primjer koji treba izbjegavati kada su ekstremistička mišljenja prihvaćana kao nova socijalna norma”, rekao je Vojtech Otevrel, jedan od organizatora skupa.

Konfederacija bivših političkih zatvorenika je navela u priopćenju da su “komunizam i demokracija nespojivi”.

Komunistički zastupnik Zdenek Ondraček od petka vodi parlamentarni odbor zadužen za kontrolu GIBS-a, inspekcijske službe policije, što ljuti zastupnike desnog centra, manjinske u donjem domu parlamenta.

On je dobio 79 glasova od 155 nazočnih zastupnika.

Zdenek Ondraček, koji je tada imao 20 godina,  sudjelovao je u represiji prosvjeda protiv totalitarnog režima u siječnju 1989.

U petak je izjavio “da su služili domovini”.

Ranije je priznao da je 1989. palicom udario jednu mladu prosvjednicu.

Komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj se raspao u studenom 1989. u Baršunastoj revoluciji koju je vodio disident Vaclav Havel. Hina

Zanimljivo u Hrvatskoj kada se samo spomene lustracija kaže se ”pa sada je kasno, nema više udbaša u sustavu” ali je to potpuna laž. Ne zaboravimo, Hrvatska je stvorena 1990. a ne 1945. te su mnogi iz komunističkog sustava i danas u sustavu a to razara društvo na način na koji nismo ni svjesni. Samo zamislite koliko je profesora na fakultetima ostalo predavati po principu starog komunističkog režima i to se jasno vidi među studentima pojedinih fakulteta. Slično je i za pravni sustav gdje je utjecaj najrazorniji i od samih sudionika sustava pa do onih koji taj sustav stvaraju kroz škole. Nema napretka dok se iz temelja ne riješi naša teška prošlost jer mi još uvijek ne živimo u sadašnjosti a kamoli u budućnosti.

Komentari

Komentari