Subota, 8 kolovoza, 2020

Hrvatska među šest EU država u kojima su plaće danas manje nego prije deset godina!

Hrvatska je među šest zemalja Europske unije u kojima su radnici u prosjeku plaćeni manje nego prije deset godina, pokazali su u utorak objavljeni rezultati Instituta europskih sindikata (ETUI).

U razdoblju od 2010. do 2019. godine u Hrvatskoj su se prosječni paketi plaća prilagođeni inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plaće, smanjili za pet posto.

Novi rezultati ETUI-a pokazali su da su prosječne plaće smanjile i u Italiji, za dva posto, Španjolskoj i Portugalu, za po četiri posto, na Cipru, za sedam posto, te u Grčkoj, za 15 posto.

ETUI je priopćio kako su prosječni paketi plaća u istom razdoblju gotovo stagnirali te porasli tek za 0,1 posto u Finskoj te po 1,5 posto u Belgiji i Nizozemskoj.

‘Radnici u šest zemalja EU-a u gorem su stanju nego prije 10 godina. Čelnici EU-a vole pričati o takozvanom oporavku, no za milijune radnika u mnogim zemljama EU-a kriza nije gotova’, rekla je zamjenica generalnog tajnika Europske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch.

‘EU mora učiniti mnogo više po pitanju promicanja povećanja plaća i minimalnih plaća te u podupiranju jačih kolektivnih ugovora u gotovo svim zemljama članicama EU-a’, zaključila je.

Valja primijetiti da plaće najbrže rastu u zemljama poput Mađarske i Poljske, koje su inače na udaru EU zbog “desničarskih” politika. Međutim, u Orbanovoj Mađarskoj plaće već petu godinu za redom rastu za više od deset posto – godišnje. S druge strane, zemlje koje snažno naginju socijalističkim politikama poput Grčke i Španjolske uglavnom bilježe pad.
Komentari

Komentari