Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

Hrvatska liječnička komora ocijenila opravdanim zahtjeve za pokretanje postupaka protiv Kujundžića i Petrova

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) ocijenilo je opravdanima zahtjev Željka Jovanovića za pokretanjem disciplinskog postupka pred Časnim sudom HLK protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića, kao i zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka koji je Ministarstvo zdravstva podnijelo protiv Bože Petrova, a oba slučaja vezana su uz izjave povodom smrti mladića Matea Ružića iz Zaprešića.

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je  prije odluke Komore kako progovara o lošim stvarima koje se događaju u zdravstvenom sustavu i kao liječnik i kao političar.

“I kao liječnik i kao saborski zastupnik progovaram budući da su mi građani dali povjerenje da moram štititi njihove interese. Znamo svi da nam je zdravstveni sustav u katastrofalnom stanju a odgovoran je onaj tko upravlja zdravstvenim sustavom, a to je ministar zdravstva. To je razlog zašto smo progovarali u trenutku kada su se događale loše stvari u zdravstvu”, izjavio je tim povodom čelnik Mosta Božo Petrov.

“Očekujem da će to Časni sud razumjeti, a mislim da to razumiju građani”, dodao je.

Kujundžić je podnio tužbi protiv predsjednika Mosta Bože Petrova, Mostove saborske zastupnice Ines Strenje i saborskog zastupnika SDP-a Željka Jovanovića Državnom odvjetništvu i HLK-u, tvrdeći da su u svojim javnim istupima obmanjivali javnost o okolnosti smrti Matea Ružića i zbog toga unijeli strah u hrvatsku javnost da sustav hitne pomoći ne funkcionira te nanijeli štetu kredibilitetu hrvatske države.

Jovanović je pak za Kujundžića zatražio pokretanje disciplinskog postupka smatrajući da je svojom izjavom o tragediji u Zaprešiću povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije, kao i da nije časno postupio prema svojim kolegama liječnicima – Ines Strenji i Boži Petrovu, jer je neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.

U slučaju proglašavanja odgovornim, liječniku se može izreći  neka od disciplinskih mjera koje su propisane Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK-a. Protiv odluke Časnog suda moguće je podnijeti žalbu Visokom Časnom sudu HLK-a.

 

(Hina)fah

Komentari

Komentari