Zagreb, 24.06.2020. - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Na fotografiji Davor Božinović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Hrvatska ima nova žarišta! Božinović odgovorio jesmo li pred novim mjerama i ograničenjima

Podijeli

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na konferenciji Nacionalnog stožera da je u posljednja 24 sata zabilježen 71 novi slučaj zaraze. Jedna je osoba preminula, a radi se o muškarcu 1941. godište s opsežnim komorbiditetom koji nije bio na respiratoru u KBC-u Osijek.

“U protekla 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj osoba pozitivnih na koronavirus, pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 754. Ako pogledamo prošli tjedan, primjetan je silazni trend broja aktivnih slučajeva”, kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva, prenosi Danas.hr

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je da brojke skaču te dodao da su se pojavilo nekoliko novih žarišta u Sinju, Imotskom i Cerni te je dodao da su velike brojke uglavnom povezane s većim okupljanjima poput vjenčanja, sprovoda i momačkih večeri.

“Radi se o žarištima, prije svega, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, novooboljeli su vezani uz vjenčanje. Imamo i dvije nove situacije, sprovod i karmine u Imotskom. Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, tamo imamo situacije vezane uz momačke večeri i vjenčanja. Vjenčanje se preselilo u Našice zbog ograničenja broja. Nekoliko novih žarišta, ne toliko velikih, ali su nam ove velike brojke povezane s tim velikim okupljanjima i to nam je, u ovom trenutku, glavni izvor zaraze”, poručio je Capak.

Apel građanima

Upitan hoće li se s obzirom na ova žarišta i veća okupljanja, razmotriti neke nove mjere i ograničenja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako Stožer svaki dan razmatra situaciju s velikim događanjima te da je žarišta manje od okupljanja, pozvao je još jednom organizatore velikih okupljanja da se pridržavaju mjera HZJZ-a te dodao da epidemiološka situacija može imati veliki utjecaj na sve, a ponajviše na turizam.

“I danas pozivamo organizatore takvih događaja da se pridržavaju mjera koje je propisao HZJZ jer je to jedini način da imamo što manje oboljelih. Ta slika može imati utjecaja i na druge gospodarske aktivnosti, prije svega, turizam, pa pozivamo na odgovornost. Velika većina organizatora se drži preporuka, još uvijek vučemo ove novooboljele kao kontakte ranije organiziranih okupljanja, ali je bitno da svi shvate da nam ukupna epidemiološka slika ovisi o ponašanju svakoga od nas. Bitno je da svi shvate da nam ukupna epidemiološka slika ovisi o ponašanju svakog od nas”, naglasio je.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141, izvijestio je Beroš. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, od kojih je osmero bolesnika na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 46,9 godina.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježena 4993 slučaja. Od početka epidemije testirane su ukupno 115.722 osobe, a u protekla 24 sata testirano ih je 1632, što daje postotak pozitivnih od 4,32 posto.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NINA BADRIĆ IZ LUKSUZNE VILE ZATRAŽILA POMOĆ VLADE JER NEMA NOVCA, POGLEDAJTE KAKVA JOJ JE PONUDA STIGLA!
>>> SRBIJA U PANICI! SUTRA STIŽE ULTIMATUM EU!
>>> ‘Ekipa zaslužna za katastrofalni potop SDP-a dijeli funkcije kao da se ništa nije desilo. Zanimaju ih samo fotelje’
>>> BIH: FEDRALNI MINISTAR UMRO OD KORONE!
>>> Zabrinjavajuće otkriće: Većina pacijenata koji su prebolili koronu sada ima jedan čudan problem
Komentari

Najnovije