Srijeda, 26 veljače, 2020

Hrvatska diplomatkinja hitno pozvana u MVEP: ‘Čista Europa, samo bijeli Europljani’

Elizabeta Mađarević je hitno pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog stavova koje je iznosila na Facebooku, kažu sa Zrinjevca.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je izvijestio index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima, kažu sa Zrinjevca.

Elizabeta Mađarević je u vladi Zorana Milanovića u siječnju 2012. imenovana savjetnicom tadašnjeg potpredsjednika Vlade zaduženog za unutarnju i vanjsku politiku Nevena Mimice.  Mimica je  1. srpnja 2013. stupio na dužnost povjerenika Europske komisije, a Mađarević je karijeru nastavila u njegovom uredu u Bruxellesu.

Elizabeta Mađarević našla se u medijima zbog objava na Facebooku i stavova koji su ocijenjeni kao rasistički, ksenofobni i homofobni.

Na Facebooku je tako, kako prenosi Index, 8. kolovoza uz fotke, kako se čini, hrvatskog Jadrana na engleskom jeziku napisala sljedeće: “Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest.”

U jednom postu u vezi LGBT ljudi piše da je “moguće ozdraviti i osloboditi se sve te nemoralnosti i psiholoških poremećaja”.

Mađarević je kritična prema premijeru Andreju Plenkoviću i kancelarki Angeli Merkel.

“Migranti, većinom muslimani, dolaze u Europu ne samo zbog socijalnih povlastica i europskih putovnica već i zbog političkih razloga islamizacije agende. Europo, moraš naučiti reći ne i izgraditi svoje samopoštovanje i kršćanski identitet koji je stvorio najrazvijenije dijelove svijeta”, jedna je od njenih objava.

Mađarević je na Facebooku komentirala objavu teksta u medijima.

“Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je Mađarević na Facebooku.

Za komentar smo se obratili MVEP-u te ćemo ga objaviti čim ga dobijemo.

Izvor: Večernji list

Komentari

Komentari