Četvrtak, 6 kolovoza, 2020

ČUDO! HRVATSKA DIPLOMACIJA POČELA RADITI SVOJ POSAO? Poruka MVP ” Šešelj ne smije biti u Skupštini”

U intervjuu tjedna ‘Točke na tjedan’ za N1 televiziju, Anka Bilić Keserović ugostila je ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić.

Započnimo s vrućom temom, odnosima s Beogradom nakon incidenta koji je izazvao Vojislav Šešelj tijekom boravka hrvatskog izaslanstva. Kako komentirate reakciju službenog Beograda?

“Ovo je događaj bez presedana, barem kada je u pitanju hrvatsko izaslanstvo u stranoj zemlji, koji se dogodio u Skupštini Republike Srbije, da su se na najgrublji način skrnavila državna obilježja Republike Hrvatske i da se grubo vrijeđalo visoko izaslanstvo, na čelu s predsjednikom Sabora. To je za nas nešto neprihvatljivo i da naša delegacija nije imala drugog izbora nego se odmah vratiti u Zagreb. Reakcije od strane službenog Beograda nisu bile potpuna osuda, što smo naravno očekivali, i neko relativiziranje toga usporedbom s posjetom srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj nisu primjerene, to nisu usporedive situacije, u Zagrebu se ništa slično nije dogodilo. Zaista još uvijek očekujemo da se na primjeren način odgovori.”

Što očekujete?

“Nije bila bezuvjetna osuda, očekivali smo odgovarajuću osudu, a takvo nešto nije došlo. Pravo adresiranje onoga koji je to počinio, Šešelj je osuđeni ratni zločinac, ne smije biti u Skupštini. Očekujemo da Srbija koja želi članstvo u EU-u poštuje vlastite zakone i vladavinu prava.

Mi smo reagirali kad je bio napad na Žigmanova, mislim da za sigurnosne službe nije trebalo biti iznenađenje da bi se nešto moglo dogoditi, to je uobičajeno Šešeljevo ponašanje i još smo više začuđeni da je izostala osuda.”

Premijerka Brnabić je rekla da je možda pogrešno što je delegacija otišla iz Beograda.

“Nastala je neugodna situacija za domaćina, prvi službeni posjet predsjednika Sabora je završio na ružan način, utoliko je razumljivo da premijerka žali što izaslanstvo nije ostalo, ali drugačije se nije moglo reagirati. Mislimo da ovo nije dobar način kako ćemo dalje razvijati odnose, želimo riješavati otvorena pitanja i razvijati odnose Srbije i Hrvatske, ovo je stavilo sjenu, ali smo posvećeni razvoju odnosa. Ovakvi potezi ne pomažu hrvatskoj strani da se na odgovarajući način posveti odnosima.”

Pridaje li se Šešelju na ovakav način prevelika važnost?

“Incident je bio pretežak, grubo je vrijeđao naše izaslanstvo, ali mislim da je najgrublja greška da se on uopće našao u dijelu gdje se nalazilo naše izaslanstvo. Za Šešelja, osuđenog ratnog zločinca nije trebalo nikome biti iznenađenje kako će reagirati, Hrvatska nije to mogla spriječiti, to je bilo na strani domaćina. Mogao se bolje kontrolirati put kojim se kretalo naše izaslanstvo, protokol je jasan.”

Što se sada može poduzeti?

“Ostalo je u sjeni da je prilikom ovog posjeta bilo predviđeno i otvaranje HGK-a u Beogradu, time je Hrvatska dala do znanja da se i dalje žele graditi odnosi, nisu se svi članovi izaslanstva vratili u Hrvatsku no ovakvi incidenti stavljaju sjenu i koče odnose. U Srbiji živi značaj broj hrvatske manjine i važno nam je da se osjećaju dobro i sigurno trpe posljedice ovakve retorike. Mislim da moramo raditi za dobrobit dobrosusjedske suradnje i naše manjine. Mi trebamo raditi na tim odnosima, nema altrenative dijalogu, imamo dužnost i želimo graditi odnose, ali nije uvijek lako. Ono što ne pomaže je da sa srbijanske strane dolazi zapaljiva retorika, ali i o obećanja o suradnji i dok god budu postojale paralelne radnje mislimo da to nije dobar put. U odnosima smo otvoreni, sa Srbijom su oni bremeniti i teški ali zbog toga moramo biti pažljiviji.”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pozvala Vučića u vrijeme izložbe u New Yorku, koliko su koordinirani?

“Što se tiče glavnih odrednica vanjske politike nesumljivo je koordinirana. Njezin djelokrug je drugačiji od onog Vladinog i postoje situacije u kojima predsjednica ide korak dalje. Taj posjet je prošao odlično, premijer ga je primio, bilo bi bolje da nije bilo odmah nakon izložbe, ali taj sastanak je bio dogovoren, to je predsjedničino pravo. Oko ‘tajminga’ se moglo malo više razgovarati, ali velike odrednice su koordinirane.”

Očekujete li daljnje zaoštravanje, Jasenovac, Vulin navodno dolazi, je li točno da je Hrvatska razmišljala da mu se zabrani dolazak u Hrvatsku.

“Postoje naznake da će ministar Vulin doći u Hrvatsku, ja zaista ne znam ima li on namjeru ili ne u kontekstu sad ovog teškog incidenta koji se dogodio. Ministar Vulin je poznat po nekad neodmjerenoj i zapaljivoj retorici. Mislimo da takva vrsta retorike i takva vrsta ponovnih nekih izjava u Hrvatskoj, sigurno ne bi pridonijela našim odnosima tako da očekujemo od srbijanske vlade da bude odgovorna u ovom trenutku. Dakle, mi sigurno želimo graditi bolje odnose s Republikom Srbijom, vjerujemo da bi to trebala biti i želja druge strane, ona je deklarativno takva, i u tom smislu mislim da bilo kakva posjeta, bilo kojeg dužnosnika sa strane Srbije treba biti – dakle odluka o tome hoće li Vulin doći u Hrvatsku ili ne – treba biti mjerena na takav način.”

Što se tiče žrtava Jasenovca, hrvatska Vlada žali svaki život koji je tamo izgubljen, mislimo da nije dobro manipulirati žrtvama, sa srbijanske strane se to i dalje radi. Kada se to prestane raditi, odnosi će postati bolji.

Ali u Jasenovcu imamo tri komemoracije. 

“Nama je žao da se tako događa, vjerovali smo da smo napravili neke iskorake, ovakav način nije najbolji, ali ne možemo utjecati na one koji tako odluče. Želimo da se na najbolji mogući način obilježi stradavanje.”

Predstavnicima manjina smeta nedovoljna i jasna osuda pozdrava ‘Za dom spremni’.

“Mislim da je Hrvatska vlada napravila iskorak kad je napravila Povjerenstvo od ljudi koji na različite načine gledaju na to pitanje. Mislim da je u društvu koje je podijeljeno bitno raditi odmjereno, veliki napor koji je napravljen je bio korak ka pomirenju i mislim da se ove godine ne može reći da nije napravljen pomak. Vjerujemo da smo pokazali dovoljno dobre volje i ove godine se moglo ići na jednu komemoraciju u Jasenovac.”

>>> OD SAD JE I SLUŽBENO: Hrvatska uvela zabranu ulaska Vulina u Hrvatsku, evo što stoji u priopćenju

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE 

Izvor: N1

Komentari

Komentari