epa08390257 Health specialists at the intensive care unit (ICU) of the CHR Sambre et Meuse hospital, wearing full protective gear attend to an unconscious patient infected with the SARS-CoV-2 coronavirus that causes the pandemic COVID-19 disease, in Namur, Belgium, 28 April 2020. EPA/OLIVIER HOSLET

Hrvati u Njemačkoj zatečeni novom korona mjerom: ‘Kad će nas u logore staviti?’

Podijeli

Do 15. veljače u Njemačkoj će trajati veliko zatvaranje s ciljem suzbijanja širenja novog soja koronavirusa, a kako je živjeti pod iznimno strogim mjerama ispričali su nam Hrvati koji žive u državi koju vodi Angela Merkel

Njemačka kreće u borbu protiv pandemije koronavirusa strogim lockdownom koji podrazumijeva produljenje aktualnih mjera zatvaranja do sredine veljače te uvođenje novih. Građani će morati nositi medicinske zaštitne maske FFP2 u trgovinama i javnom prijevozu, radnici će posao obavljati od kuće, vrtićka djeca i školarci imat će online nastavu, dok je pripadnicima jednog kućanstva omogućen kontakt samo s jednim članom drugog domaćinstva.

Isto tako, tu je i zabrana kretanja, odnosno moguće je kretati se u radijusu od 15 kilometara. Striktnije mjere Nijemcima je predstavila njihova kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina, prenosi Net.hr

Dakle, iznimno strogi lockdown trajat će do 15. veljače. Njemačka smatra da će se tako izboriti s novim sojem koronavirusa koji se, kažu stručnjaci, širi brže od “običnog”. Inače, još od studenoga, Njemačka mjere nije popustila nego ih još više “stegnula”.

Prema pisanju njemačkih medija, veliko zatvaranje željeli su i sami građani. Budući da u Njemačkoj živi puno Hrvata, zamolili smo ih da nam opišu stanje sa strožim mjerama u državi te kako oni gledaju na još stroži lockdown.

‘Naviknuo sam na život pod mjerama’

Splićanin Željko Basta živi u Münchenu te radi u struci kao elektrotehničar. Najavljene strože mjere mu nisu “sjele” baš najbolje, no kaže da Nijemcima neće biti problem pridržavati ih se jer su “discipliniran narod”.

Elektrotehničaru Željku mjere u Njemačkoj teško padajuFoto: privatna arhiva

Ono što ga brine jest putovanje i zabrana kretanja jer bi volio posjetiti svoju majku u Hrvatskoj koju nije vidio dvije godine.

Splićanin na poslu mora nositi maskuFoto: privatna arhiva

“Pitam se kad će nas u logore smjestiti kako najavljuju. Najteže mi pada to što su frizeri zatvoreni. Za mene je život ustvari počeo kad je izbila korona jer sam lani u travnju dobio dobar posao u struci. Smetaju mi maske iskreno, ali razumijem zašto ih je potrebno nositi. Naviknuo sam se nekako na život pod mjerama. Smatram da se većina protivi lockdownu ili, recimo, mišljenja su podijeljena”, govori nam Željko.

‘Život kao da je stao, najteže je starijim ljudima’

Klara Vlahčević Lisinski živi u njemačkom gradu Trieru te radi kao šefica istraživanja i razvoja kurikuluma te kao asistentica direktorice tvrtke Pomera Services za poslovnu edukaciju. Zagrepčanka kaže da od početka pandemije radi od kuće i da joj je teško zamisliti što bi bio “megalockdown”. Kaže da su kod njih otvoreni samo dućani s hranom, ljekarne te ordinacije obiteljskih liječnika kao i bolnice. Sve ostalo, poput kafića, restorana, dućana, kazališta, knjižara, teretana, sportskih dvorana, zatvoreno je već gotovo tri mjeseca.

Zagrepčanka Klara od početka pandemije radi od kućeFoto: privatna arhiva

“Zabrinuta sam za ranjive skupine ljudi, poput starijih osoba, invalida ili bolesnih. Mi već sad ‘poluskrbimo’ o vrlo starom susjedu koji je kat ispod nas. Ne znam kako bi on funkcionirao da mora online kupovati lijekove ili hranu. O osamljenosti da ne pričam. Meni osobno najteže pada nemogućnost putovanja. Shvatila sam da mi ne nedostaje nikakav šoping, veliki trgovački centri pa čak niti restorani. Nedostaje mi otići nekamo, posjetiti muzej i onda sjesti na kavu, kao i kućni tulumi. Nedostaje mi, možda više od ičega, tenis u balonu. Da, definitivno je prisutan osjećaj da je život stao, kao i da se 2020. dogodila, a zapravo kao da nije. Nekako kao da se ‘ne broji’.

Ivana Petrić/Net.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> BOŠNJACI SE SPREMAJU: Prizori kao iz rata, djecu indoktriniraju odmalena
>>> OGLAŠEN ALARM: Zaustavljena distribucija dijela cjepiva, prijavljen neobično velik broj alergijskih reakcija
>>> Stiže nam neugodna pojava, Vakula upozorio ljude: ‘Mnogima će stvoriti tegobe…’
>>> Uspkors mjerama Stožera jedan kafić i dalje radi: Policija im ne može ništa…
>>> Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Komentari

Najnovije