Zagreb, 16.10.2021. -IPredsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji "2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva". Tom će prigodom s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković uručiti odluke i Ugovore iz mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a obići će i izložbene stolove s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.. Na fotografiji Marija Vučković, Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Hrvati u Crnoj Gori osnovali još jednu stranku

Podijeli

Na političkoj sceni Crne Gore pojavila se u petak još jedna hrvatska stranka, na čelu s Marijom Vučinović koja je prije godinu i pol dana smijenjena s mjesta predsjednice dosad jedine stranke Hrvata u toj zemlji.

Novoosnovana Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS) priopćila je da je osnovana na prijedlog značajnog broja građana, pripadnika hrvatske autohtone manjine “s osnovim ciljem da povrati povjerenje u svoje političke zastupnike i izvorni građanski koncept.”

HRS će voditi Marija Vučinović, minstrica bez portfelja u crnogorskoj vladi i Rade Marić, ravnatelj zračne luke Tivat.

Vučinović je bila dugogodišnja predsjednica dosad jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Prije godinu i pol je smijenjena nakon sukoba s aktualnim predsjednikom Andrijanom Vuksanovićem i Zvonimirom Dekovićem, utjecajnim članom predsjedništva stranke i čelnikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

HRS će sudjelovati na parlamentarnim izborima zakazanim za 30. kolovoza.

U stranci kažu da će se boriti za jedan tzv. zajamčeni mandat koji ide političkom predstavniku hrvatske nacionalne manjine,  a za koji važi poseban izborni prag od samo 0,3% birača koji izađu na izbore.

Konkurencija HRS-u će biti HGI koji je godinama imao politički monopol u zastupanju interesa Hrvata u Crnoj Gori. (Hina)

Komentari

Najnovije