Srijeda, 3 lipnja, 2020

HRVATI IZ AUSTRIJE U PANICI: Policija provjerava državljanstva Turaka ali i Hrvata

Provjere dvojnog državljanstva, koja je započela kod austrijskih državljana turskog podrijetla u Beču i čitavoj Austriji, zabrinjava ne samo Turke već i sve ostale koji nelegalno, uz austrijsku, posjeduju i putovnicu druge zemlje.  

Naime, vrlo strogi austrijski zakon o dvojnom državljanstvu ne dopušta posjedovanje dviju putovnica, osim u iznimnim slučajevima kada prethodno treba ishodovati dozvolu od austrijskih vlasti. To se ne odnosi na austrijske državljane koji su nakon dobivanje austrijskog državljanstva opet zatražili i dobili državljanstvo zemlje rođenja, a kojeg su se prethodno morali odreći u korist austrijskog državljanstva.

Nakon što je Slobodarska stranka Austrije (FPO) zatražila provjeru više tisuća Austrijanaca turskog podrijetla, Upravni sud u Beču ovih je dana donio prve presude kojima od državljana turskog podrijetla traži da dokažu da nemaju dvojno državljanstvo. Javnosti još nije točno poznato koliko je takvih presuda doneseno, niti u kojim slučajevima, jer je njihovo uručenje strankama u tijeku. Austrijski mediji spominju tek četiri takva rješenja izdata za Beč te više od 30 rješenja izdatih za cijelu Austriju.

Presude u slučaju austrijskih državljana turskog podrijetla, koji sada moraju dokazati da nakon uzimanja austrijskog državljanstva nisu ponovno zatražili i dobili tursko državljanstvo, izazivaju strah i kod drugih austrijskih državljanan koji nelegalno imaju dvije putovnice, prenosi Fenix-magazin

Prema dostupnim informacijama kojima raspolaže dopisnica Fenixa Snježena Herek iz Beča, zadnjih je godina najveći broj zahtjeva za austrijsko državljanstvo podnesen je od strane državljana Bosne i Hercegovine, Turske, Srbije, Ruske Federacije, Kosova, Rumunjske, Afganistana, Makedonije, Indije i Njemačke. Što se tiče Hrvata, nakon ulaska Hrvatske u EU, tek mali broj Hrvata je uzimao austrijsku putovnicu (oko stotinjak godišnje). Najveći broj Hrvata koji su zatražili i dobili austrijsku putovnicu bio je 2003. godine, njih 2.593, kada je u Austriji zabilježeno više od 45 tisuća novih državljana.

Iako je sadašnja akcija provjere dvojnog državljanstva austrijsih vlasti upravljena prvenstveno na Turke, čija zemlja je zatvorena za pružanje informacija o državljanstvu drugim zemljama, prve donesene presude izazivaju nelagodu i strah kod svih onih ostalih koji su bez dozvole, nakon dobivanja austrijskog ponovno zatražili i dobili državljanstvo zemlje u kojoj su rođeni.

U slučajevima da se dokaže kršenje austrijskog zakona ili nelegalno posjedovanje austrijskog državljanstva, onima koji su to napravili prijete oštre sankcije. Među njima je i retroaktivno oduzimanje austrijskog državljanstva. A to bi onda moglo značiti ugrožavanje egzistencije, od gubljenja radne dozvole, što automatski znači ostajanja bez posla u Austriji do poništenja svih ugovora koji su u tom periodu napravljeni. Među njima su i ugovori o kupnji stana ili kuće te svi ostali ugovori sklopljeni kroz to razdoblje.

SIM/Snježena Herek


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> SUD PONOVNO POTVRDIO: Policija vas ne može kazniti zbog HOSovog pozdrava ”Za dom spremni”

>>> (VIDEO) Vedrana Rudan u šovinističkom tekstu objavila da više nije Hrvatica

>>> VIDEO/ MATE BULIĆ: To što su Thompsonu učinili u Zagrebu je dno dna

Komentari

Komentari